Pákistán zrušil trest smrti vrahovi amerického novináře Daniela Pearla

Pákistánský soud zrušil trest smrti britskému teroristovi, který v roce 2002 s dalšími ozbrojenci unesl a brutálně zavraždil novináře listu Wall Street Journal Daniela Pearla. Informovala o tom agentura AFP. Zmírněn byl trest i dalším třem obviněným v tomto případu, kteří v roce 2002 dostali doživotí.

Osmatřicetiletý novinář Pearl byl unesen v lednu 2002 v Karáčí skupinou ozbrojenců, kteří mu několik dní poté před kamerou uřízli hlavu a záznam zveřejnili.

Týž rok v červenci byl za vraždu odsouzen k trestu smrti Brit pákistánského původu Chálid Umar Šajch.

Nyní agentura AFP uvedla, že soud změnil vrahovi novináře trest na sedm let vězení, což znamená, že by brzy měl být propuštěn.

Zavražděný novinář pátral po skupinách napojených na al-Káidu

Pearl byl investigativní novinář, který pátral po muslimských skupinách napojených na teroristickou síť al-Káida, která stála za teroristickými útoky z 11. září 2001 na USA.

Umar Šajch se narodil v Londýně, kde studoval a nedokončil obor ekonomie. V roce 1993 podstoupil teroristický výcvik a v roce 1994 byl zatčen v Indii pro obvinění z únosu čtyř turistů. Indie jej pak byla nucena propustit na svobodu po únosu indického civilního letadla islámskými extremisty v roce 1999.