Prohra Fica i závazek pro Matoviče, píše slovenský tisk o volbách

Výsledky sobotních parlamentních voleb na Slovensku jsou prohrou expremiéra a předsedy nejsilnější vládní strany Smer-SD Roberta Fica, šéf vítězného hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič se bude muset zhostit své nejzodpovědnější role v politice. Napsala to slovenská média v reakci na dílčí výsledky hlasování, podle kterých Smer-SD nevyhrál páté parlamentní volby v řadě.

„Slovensko nyní odmítlo Fica při vysoké volební účasti. Mnozí měli pocit, že je zradil systém, do kterého se naboural mafiánský virus a přepisoval programy vládnutí. Lidé si vybrali Igora Matoviče, protože věřili, že právě on porazí Fica,“ napsal list Sme. K volbám dorazilo 66 procent Slováků.

Matovič se podle listu navzdory své desetileté politické kariéře zcela nestal politikem. „Za ta léta vyzkoušel mnoho rolí. Nevypočitatelných, provokujících, konfliktních i odhalujících. V krátké době se bude muset zhostit své nejzodpovědnější úlohy: státnické,“ uvedl list. Dodal, že Matovič bude muset spojovat demokratické síly, což pro něj bude největší změna.

Matovič dosud jen protestoval, teď bude muset vládnout, upozorňuje Denník N

Podle listu Denník N jsou výsledky voleb důvodem k oslavě. „Lidé ukázali, že jim záleží na zemi a že vnímají, že za poslední léta ji Robert Fico unesl. Nyní si ji berou zpět, ačkoliv pod rukama Igora Matoviče se to ještě může lecjak zvrtnout,“ napsal deník.

Rozloučení s Ficem, jehož strana nevyhrála páté parlamentní volby v řadě, je podle listu závazkem pro vítěze voleb. „Matovič dosud jen křičel, protestoval, upozorňoval, co dělají ostatní špatně. Nyní bude muset vládnout,“ poznamenal list k osobě svérázného politika Matoviče.

Slovenské volby vyhrálo opoziční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti se ziskem 25,02 procenta. Za ním je Smer-SD s 18,3 procenta, dále Sme rodina a Kotlebovci se zhruba osmi procenty, SaS se šesti procenty a Za ľudí s necelými šesti procenty.

Německá média: Politický přelom na Slovensku

Podle tisku v Německu přinesly slovenské parlamentní volby vítězství „protestní strany“ a zároveň jasnou porážku léta vládnoucího Smeru.

„Unijní Slovensko zažívá politický přelom. Zdá se, že letitá vláda sociálních demokratů skončila,“ píše server veřejnoprávní televize ARD. „Slovensko čeká změna vlády,“ konstatuje zase web listu Süddeutsche Zeitung, podle něhož by OĽaNO mohlo s trojicí liberálních a konzervativních stran sestavit středopravicovou koalici, která by v parlamentu měla pohodlnou většinu.

OĽaNO charakterizují německá média jako protestní stranu, která je ale příznivě nakloněna Evropské unii i Severoatlantické alianci. Jednání o příští vládě podle nich nebudou jednoduchá. „Pozorovatelé očekávají zdlouhavá koaliční vyjednávání, protože protestního politika Matoviče řada z nich považuje za nevypočitatelného,“ konstatuje ARD.

Přes všechny změny, které je možné čekat, počítají německá média s tím, že jedno zůstane stejné – a sice slovenský postoj k přerozdělování uprchlíků. „Na tom by se nemělo změnit nic ani pod možným premiérem Matovičem,“ podotýká DPA, která připomíná, že o tom šestačtyřicetiletý slovenský podnikatel v televizních debatách ujišťoval voliče.