Řidič vjel do lidí v masopustním průvodu úmyslně, uvedla německá policie

Události: Muž najel v Německu do masopustního průvodu (zdroj: ČT24)

Do davu lidí v tradičním masopustním průvodu v hesenském městečku Volkmarsen vjel vysokou rychlostí automobil. Policie se domnívá, že šlo o úmyslný čin, ale nikoli teroristický útok. Hesenské ministerstvo vnitra však uvedlo, že není vyloučeno, že to útok byl. Zraněno bylo třicet lidí, z toho sedm těžce. Server hessenschau.de s odvoláním na policejního mluvčího uvedl, že řidič, který byl zadržen, je 29letý německý občan. Pochází přímo z Volkmarsenu. O jeho motivu není nic známo. Podle informací hesenského ministerstva vnitra není zadržený schopný výslechu, protože je také zraněn.

Stříbrný mercedes kombi najel podle svědků do průvodu kolem půl třetí odpoledne. Server Tagesschau.de uvádí, že auto jelo davem asi třicet metrů a řidič přidával plyn. Podle některých svědků dokonce cílil hlavně na děti. Předtím údajně objel zátaras.

Policie řidiče na místě zadržela. Podle policejního mluvčího se jedná o 29letého německého občana, který žil v oblasti. O jeho pohnutkách zatím není nic známo, muž zatím nemohl být kvůli zraněním vyslechnut. Vyšetřování převzala generální prokuratura ve Frankfurtu nad Mohanem.

Zatímco místní policie se domnívá, že nešlo o atentát, hesenské ministerstvo vnitra zdůraznilo, že to nelze vyloučit. „Kvůli situaci na místě v tuto chvíli nemůžeme vyloučit, že to byl útok,“ cituje ministerstvo deník Die Welt.

Ve Volkmarsenu byla podle frankfurtského policejního prezidenta Gerharda Bereswilla zadržena ještě druhá osoba. Zatím není jasné, zda jde o dalšího podezřelého, nebo svědka, napsala DPA. Tisková agentura rovněž z bezpečnostních zdrojů zjistila, že podezřelý nebyl úřadům známý jako extremista, ale má záznamy kvůli urážce, rušení klidu a vyvíjení nátlaku.

Místo po incidentu
Zdroj: Reuters

Policie zřídila portál, na který mohou lidé zasílat informace k incidentu, a zároveň lidi vyzvala, aby nešířili fotografie a videa a nepřiživovali spekulace.

„Všichni jsme zasaženi, všichni jsme hluboce šokováni,“ řekl starosta města Volkmarsen Hartmut Linnekugel. Na radnici bylo zřízeno krizové centrum s policisty i psychology. Otevřeno má být až do úterý. Zraněné a jejich příbuzné podpořila i kancléřka Angela Merkelová, která rovněž poděkovala policistům a zdravotníkům. „Je to zkrátka hrozný, strašný čin, který byl spáchán na lidech, kteří jen chtěli bezstarostně slavit karneval,“ poznamenal zemský ministr vnitra Peter Beuth.

Organizátoři masopustního průvodu ve Volkmarsenu očekávali kolem jednoho a půl tisíce účastníků. V městečku vzdáleném zhruba 30 kilometrů od Kasselu žije 6800 lidí.

Průvody se satirickými alegorickými vozy se na „růžové pondělí“ konají v mnoha západoněmeckých městech. Po incidentu ve Volkmarsenu byly všechny tyto průvody ve spolkové zemi Hesensko přerušeny. Spolková policie na Twitteru po zrušení průvodů uvedla, že nemá informace o tom, že by někde v Německu hrozilo nebezpečí.