Terorismus za pár dolarů. Z Gazy létají balonky plné benzinu, izraelské systémy jsou na ně krátké

Horizont ČT24: Zápalné bomby míří na cíle v Izraeli (zdroj: ČT24)

Na jihu Izraele se začaly ve větší míře opět objevovat výbušniny zavěšené na létajících baloncích nebo dracích. Tuto levnou a účinnou formu boje využívají teroristé z Pásma Gazy pro svou reakci na nedávno zveřejněný blízkovýchodní mírový plán amerického prezidenta Donalda Trumpa. Po jednání s Egyptem sice Hamas naznačil omezení útoků, menší skupiny ale jednají na vlastní pěst.

Balonky naplněné vodíkem, ke kterým se připojí výbušné zařízení se zapáleným knotem, jsou velmi levnou formou terorismu. Tato jednoduchá zařízení dokážou uletět až třicet kilometrů a jsou součástí dlouhodobých protestů kvůli blokádě Gazy.

Nejčastěji míří do izraelských kibuců. Ačkoliv jde o nesofistikovanou technologii, působí značné škody, psychologické i hmotné. „Trpíme žhářstvím. Kamkoliv odtud vyrazíte do okolí, vidíte samá spáleniště,“ stěžuje si obyvatel kibucu Kfar Aza Jisrael Lander.

Balonky a draci s hořlavinami zapalují pole i přírodní rezervace. Zatímco s raketami z Gazy si poradí systém Želená kopule, proti této hrozbě zatím izraelská armáda recept nemá. Testuje ale nasazení dronů s laserovými paprsky.

„Ve většině případů, kdy nalezneme draky nebo balony včas, je zneškodníme. Problém je v tom, že ne vždy je nalezneme včas,“ říká Rafi Akav z technologického úseku izraelské armády.

Primitivní, ale účinná zbraň – balonek s benzinem
Zdroj: ČT24

Teroristé nasazují i sáčky naplněné benzinem. Také tyto jednoduché zbraně dokážou napáchat velké škody. Na jihu Izraele už zažehly stovky požárů. „Existují také zvukové granáty, které osadníky vyděsí. V létě vypouštíme lampiony, které spálí pšeničná pole,“ popisuje jeden z členů palestinské brigády Al Násir al Dín.

Židovský stát viní z používání balonků a draků Hamas, tyto metody už ale převzaly i další palestinské skupiny. Na zbraně v ceně několika dolarů hodlají spoléhat dál.