Lepší předpověď počasí i klimatických změn. Británie dá miliardy na superpočítač

Britská vláda investuje 1,2 miliardy liber (35,8 miliardy korun) do nového superpočítače, který bude poskytovat přesnější předpovědi počasí a klimatu. Podle vlády bude nejvýkonnější na světě, informovala agentura Reuters.

Superpočítač bude k dispozici meteorologickému úřadu, kterému má pomoci k přesnější předpovědi bouří, výběru nejvhodnějších míst pro protipovodňovou ochranu a předpovědi změn globálního klimatu.

Umožní také lepší předpovědi pro letiště, aby mohla lépe plánovat a zvládnout případné narušení dopravy. Poskytne detailní informace i energetickému sektoru, aby mohl zabránit případným výpadkům.

Největší investice v historii organizace

Současnému superpočítači meteorologického úřadu skončí životnost v roce 2022. Patří přitom mezi padesát nejvýkonnějších na světě a stál 97 milionů liber.

Nový superpočítač v první fázi zvýší kapacitu úřadu šestinásobně. Bude největší investicí ve 170leté historii organizace, cena za něj zahrnuje nejen samotný hardware, ale i náklady na provoz v příštích deseti letech. Po pěti letech je naplánován velký upgrade, který by měl zvýšit výkonnost na trojnásobek, upozornil server BBC.

Meteorologický úřad každý den přijme více než 200 miliard hlášení ze satelitů, meteorologických stanic a bójí na moři. Aby byly předpovědi lepší, je nutné zpracovat více dat rychleji a přesněji provést simulaci atmosféry. Vypracování analýzy toho, zda letní liják zaplaví určitý dům či silnici, vyžaduje stále výkonnější počítače.