Nové americké sankce postihnou separatisty a ruskou banku

Washington - Spojené státy rozšířily sankce kvůli neutichajícím přestřelkám v Donbasu. Na seznam přibylo osm předáků ukrajinských separatistů a jedna ruská banka. Útoky rebelů jsou podle USA porušením mírové dohody z Minsku. Washington varuje, že pokud Rusko nepřestane s podporou rebelů, bude čelit dalším postihům. Kyjevu pošle novou várku pomoci, mimo jiné třeba drony a terénní vozidla Humvee. O dodávce zbraní zatím Bílý dům nerozhodl.

"Pokud bude Rusko nadále podporovat destabilizující aktivity na Ukrajině a porušovat minské dohody, už tak značné ztráty budou pořád stoupat," varoval Moskvu Adam Szubin z amerického ministerstva financí.

Na sankčním seznamu se ocitl například Roman Ljagin, někdejší mluvčí doněckých radikálů a pozdější šéf doněcké volební komise. Podle dokumentů amerického ministerstva financí se Ljagin zasloužil o to, že během prezidentských voleb na Ukrajině loni v květnu znemožnil provést hlasování na povstaleckých územích. Ljagin o sobě tvrdí, že se do bojů nezapojuje a že v povstalecké administrativě zastává mírovou roli.
  
Z někdejších Janukovyčových spolupracovníků je na seznamu předseda tehdejší vlády Mykola Azarov, kterého Spojené státy obviňují z defraudace. Dalšími činitelem je bývalý vicepremiér a pozdější úřadující premiér Serhij Arbuzov.   

Zmíněnou finanční institucí, která je na americkém sankčním seznamu, je Ruská národní komerční banka. Ta po loňské ruské anexi ukrajinského Krymu na autonomním poloostrově působí. Terčem odvetných opatření je i ruský Euroasijský svaz mládeže (ESM) a tři jeho představitelé. Svaz podle ministerstva financí verbuje bojovníky pro jejich nasazení v povstaleckých řadách na východní Ukrajině.

Na východě Ukrajiny stále není klid

Ani dnešek se v oblasti Donbasu neobešel bez přestřelek mezi vládními silami a povstalci. Střety nepřežil jeden ukrajinský voják, další čtyři jsou zranění. Boje se koncentrují kolem povstalecké bašty Doněcku, ale také u Mariupolu. Palba byla podle Kyjeva vedena převážně z ručních zbraní, ale i z kulometů, granátometů či minometů. 

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk upozornil, že „rusko-teroristické“ síly připravují „mocnou dělostřeleckou údernou sílu“ ve směru na Mariupol. V této oblasti prý bylo zpozorováno 16 raketometů a 28 dělostřeleckých zbraní, včetně samohybných houfnic ráže 122 a 152 milimetrů. 

Na pozadí porušovaného příměří pokračuje i diplomatická konfrontace. Vysoce postavený pracovník ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že Moskva má právo rozmístit na anektovaném Krymu jaderné zbraně. Generální tajemník NATO Stoltenberg zase Rusko obvinil, že pokračuje ve vyzbrojování a výcviku separatistů.

Vydáno pod