První kolo prezidentských voleb v Chorvatsku ovládli expremiér a současná prezidentka

Reportáž: V Chorvatsku proběhlo první kolo prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Bývalý sociálnědemokratický premiér Zoran Milanović po sečtení 95 procent hlasů v prvním kole chorvatských prezidentských voleb získal téměř 30 procent. Ve druhém kole se tak utká se stávající středopravicovou prezidentkou Kolindou Grabarovou-Kitarovičovou z vládnoucího Chorvatského demokratického společenství (HDZ). Dosavadní prezidentka skončila s téměř 27 procenty hlasů druhá.

Na třetím místě se podle téměř konečných výsledků s 24 procenty umístil nezávislý kandidát Miroslav Škoro, který je populárním zpěvákem s konzervativními a nacionalistickými voliči.

S odvoláním na sdělení chorvatské státní volební komise o tom informovala agentura AP. Druhé kolo voleb by se mělo uskutečnit pátého ledna. 

Kolinda Grabarová-Kitarovičová
Zdroj: Reuters/Antonio Bronic

Nynější hlasování bylo považováno za test popularity současné konzervativní vlády, která začátkem příštího roku přebírá předsednictví v Radě Evropské unie. 

V nejnovějším členském státě EU mohli voliči vybírat z 11 kandidátů. Pouze Grabarová-Kitarovičová, Milanović a Škoro měli ale podle odhadů reálnou šanci uspět. 

Navzdory deštivému počasí hlasovalo v neděli více voličů než v posledních prezidentských volbách v roce 2014. Kolem poledne už odhlasovalo asi o 100 tisíc voličů více než před pěti lety. 

Spolupracovník ČT Kulidakis: Kampaň se týkala ekonomiky a identitárních témat (zdroj: ČT24)

Předvolební prognózy předpovídaly, že Grabarová-Kitarovičová by ve druhém kole expremiéra Milanoviče porazila, ale v duelu se Škorem by měl navrch krajně pravicový kandidát. 

Volebním právem disponuje v Chorvatsku 3,85 milionu voličů, z nichž přibližně 177 tisíc žije mimo domovinu. Letošní, v pořadí již sedmé prezidentské volby od chvíle, kdy Chorvatsko v roce 1991 získalo nezávislost, sleduje rekordních 24 270 pozorovatelů.