Loď s uprchlíky je v Itálii, zadržen byl jeden údajný pašerák

Řím – Po včerejší nejasné situaci s nákladní lodí Blue Sky M, která vyslala nouzový signál, jsou k dispozici další podrobnosti. Na palubě bylo zajištěno 768 uprchlíků včetně dětí a těhotných žen a i jeden údajný pašerák. Policie se původně domnívala, že plavidlo už dříve opustili všichni pašeráci, Červený kříž původně informoval, že na lodi byli čtyři mrtví.

Loď Blue Sky M dorazila s pomocí tažného remorkéru do italského přístavu Gallipoli a nakonec se celkový počet osob, které byly na palubě nalezeny, ustálil na 768 cestujících, dopoledne úřady mluvily až o 970 cestujících. Na lodi se nacházelo čtyřicet dětí a cestovalo zde i dvacet těhotných žen. Má jít o uprchlíky převážně ze Sýrie. Zhruba 130 imigrantů bylo po zakotvení převezeno do nemocnice. Červený kříž dříve informoval, že na lodi byli i čtyři mrtví, to ale bylo vyvráceno. „Čtyři lidi spali v podpalubí a (záchranáři) se v prvním okamžiku domnívali, že jsou po smrti,“ vysvětlil člen zasahujícího týmu Maurizio Scardia.

Loď mířící do chorvatské Rijeky včera vyslala nouzový signál s tím, že na palubě jsou podezřelí ozbrojení muži. Posádka řecké pobřežní stráže a válečné fregaty se spojila s kapitánem, který je ubezpečil, že žádný problém nemají, nechala tak plavidlo mimo řecké vody bez další kontroly. Italská pobřežní hlídka nicméně na loď vysadila z vrtulníků šest mužů, ti při kontrole na žádný odpor nenarazili. Pašeráci, kteří loď připravili, se tak podle spekulací měli z paluby stáhnout už dřív a loď měli nechat plout s pomocí autopilota. Italská policie podle agentury ANSA ale nakonec zadržela jednu osobu, u níž existuje vážné podezření, že by mohla být pašerákem lidí.

Podle posledních údajů OSN dorazilo od začátku roku do letošního listopadu do Itálie přes 160 tisíc uprchlíků a dalších 40 tisíc jich přijelo do Řecka. Tisíce imigrantů přišly při pokusu dostat se do Evropy o život.