Írán povolil ženám chodit na fotbal. Fandit mohou z vyhrazeného sektoru

Horizont ČT24: Írán po mezinárodním tlaku ustoupil a pustil ženy na fotbal (zdroj: ČT24)

V Íránu padl 40 let trvající zákaz vstupu žen na mužská fotbalová utkání. Zápas, na který poprvé od islámské revoluce v roce 1979 mohly i fanynky, odehrála íránská reprezentace s Kambodžou. K prolomení tabu vedl tlak mezinárodní fotbalové asociace i tragický osud Sahar Chodajrové, která se na protest proti zákazu začátkem září upálila.

Režim se po čtyři dekády snažil z fotbalového prostředí ženy úplně vyloučit. Kromě omezení vstupu na stadiony země dlouhou dobu neměla ani vlastní ženský tým. Fotbalový fenomén se ale rozšířil i navzdory tvrdým zákazům. „Realita je taková, že u nás fotbal všichni milují. Nejen otec, ale i třeba moje matka nebo sestra,“ říká novinářka a fotbalová fanynka Haníjah Eftechariová.

Írán teď umožnil poprvé od islámské revoluce v roce 1979 koupit si legálně vstupenky na zápas. „Myslím, že se to dobře sešlo a pomohl jednak tlak ze strany FIFA, tak i množství žen, které doteď sledovaly fotbal jen v televizi, čekaly před vstupy do stadionů a chtěly se dostat dovnitř,“ říká Eftechariová.

Uvolnění pravidel po tragédii

Zákaz byl pro režim neudržitelný už od září, kdy se před budovou soudu na protest upálila 29letá Sahar Chodajrová. Hrozilo jí šest měsíců vězení za to, že pronikla na stadion převlečená za muže. „Naše myšlenky míří směrem k íránským ženám a samozřejmě ženám po celém světě,“ reagoval prezident FIFA Gianni Infantino.

Režim přísná pravidla neuvolnil úplně. Ženy budou mít vyhrazený vlastní sektor a omezený počet vstupenek. Fanynky se bojí, že se zákaz vrátí, hned jak opadne mezinárodní tlak. Volají po tom ostatně někteří duchovní i náboženští fundamentalisté. „Věříme, že si ženy na stadionech najdou své místo, myslím ale, že budete souhlasit, když řeknu, že části společnosti se to nelíbí,“ říká mluvčí íránské vlády Alí Rábej.