Muž zaútočil v Paříži na policisty. Zemřelo pět lidí včetně pachatele

Zpravodaj ČT Šmíd k útoku na policejní prefektuře v Paříži (zdroj: ČT24)

Útok nožem na policejní prefektuře v centru Paříže si podle serveru bfmtv.com vyžádal celkem pět mrtvých včetně útočníka. Pachatelem byl dlouholetý policejní zaměstnanec pracující v administrativě. Policie okolí úřadu uzavřela, stejně jako blízkou stanici metra Cité.

Incident se podle serveru bmftv.fr stal okolo 13:00 v policejní budově naproti chrámu Notre-Dame na ostrově Île de la Cité. Útočník bodal keramickým nožem. 

„Snažil jsem se zjistit, zda nejde o teroristický útok nebo jestli několik ozbrojených lidí nevtrhlo do budovy. Měl jsem podezření a velmi brzy jsem viděl policisty s tasenými zbraněmi. Tam, kde jsem se nacházel, byli samí policisté. Bylo tam i několik mladých dívek, které začaly hned křičet,“ popsal situaci zaměstnanec policejní prefektury Emery Siamandi.

„Pachatel začal útočit ve své kanceláři a pak se vydal do budovy. Jeho motiv zatím neznáme, nejspíš se přestal ovládat,“ řekl serveru bfmtv.com představitel policejních odborů. Útočníka podle něj zneškodnil „jeden z kolegů při legitimní sebeobraně“.

Útok na kolegy z branže

Mezi oběťmi jsou podle kanálu BFM TV čtyři policisté a zemřel také útočník. Podle listu Le Figaro měl 45letý muž sluchové postižení. Některé servery uvádějí, že událost zřejmě souvisela s vyřizováním účtů v souvislosti s milostným románkem na pracovišti. 

Server bfmtv.com uvedl, že útočník – podle tisku Mickaël H. – před 18 měsíci přestoupil na islám. Tři hodiny po činu a po domovní prohlídce u pachatele prokuratura oznámila, že vzala do vazby jeho ženu.

„Zřejmě se jednalo o problémy mezi kolegy, útočníkem byl policista, který napadl svou kolegyni a další lidi, pracoval dvacet let, údajně v protiteroristické sekci. Zastřelen byl na dvoře prefektury,“ prohlásil zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. „Podle některých informací se jednalo o situaci těsně po schůzce s ostatními členy policejního sboru,“ upřesnil později zpravodaj.

Bezpečnostní složky na místě činu
Zdroj: Reuters/Philippe Wojazer

Šéf policejních odborů Jean-Marc Bailleul označil incident spíše za zločin než za teroristický čin. „Byl to okamžik šílenství,“ řekl stanici bfmtv.

Na místo už dorazili prezident Emmanuel Macron a premiér Édouard Philippe. Ministr vnitra Christophe Castaner kvůli incidentu zrušil cestu do Turecka. „Upřímně soucítím s rodinami obětí,“ napsal na Twitteru a dodal, že v myšlenkách je také se zaměstnanci prefektury. „Nikdy nevykazoval žádné problémy v chování, nedal znát ani nejmenší důvod k poplachu,“ řekl ministr o útočníkovi.

Starostka francouzské metropole Anne Hidalgová na Twitteru uvedla, že „bilance útoku je tragická a několik policistů přišlo o život“. 

„Teoreticky to mělo být prostředí profesionálů, kteří měli reagovat rychle. Na druhou stranu, pokud se jedná o kancelářské prostředí, tak nelze očekávat, že by tam ti zaměstnanci policie byli ozbrojeni a byli schopni rychle čelit ozbrojenému útoku, byť v uvozovkách pouze chladnou zbraní,“ prohlásil Stanislav Kazbunda z Policejní akademie ČR.

„Je tedy zvláštní, že se mu podařilo tolik lidí zabít, ale není to něco těžko pochopitelného, protože holýma rukama proti noži, obzvlášť pokud ten člověk zná prostředí, tak je ve zjevné výhodě,“ podotkl Kazbunda.

Ve středu tisíce policistů demonstrovaly v ulicích Paříže proti špatným pracovním podmínkám, které podle nich vedly v letošním roce k desítkám sebevražd v jejich řadách. Letos podle policejních odborů odešlo ze světa vlastní rukou zatím 52 policistů.