KLDR dala dohromady vlastní smartphone. Chytré telefony přesto v zemi představují luxus

Horizont: KLDR sestavila vlastní chytrý telefon z dovezených součástek (zdroj: ČT24)

Severní Korea se vyhýbá světovým sankcím. Výjimkou nejsou ani ty na dovoz moderních technologií. Stále rostoucí poptávku po chytrých telefonech se tak totalitní země rozhodla vyřešit po svém, a to sestavením vlastního smartphonu z dovezených součástek. Pro mnohé tamní obyvatele jsou ale mobily obecně stále téměř nedostupné.

Pchjongjang 2423 na první pohled připomíná běžné levnější chytré telefony. Za jeho vznikem  ale stojí pokus severokorejského režimu obcházet sankce Organizace spojených národů (OSN) na dovoz nejrůznější techniky. 

Součástky, z nichž je telefon sestavený, pocházejí hlavně z Číny, Tchaj-wanu, ale i Japonska. Operační systém telefonu je na bázi Androidu od amerického Googlu. Sestaven byl podle identifikačních údajů čínským výrobcem Gionee, který na konci minulého roku vyhlásil bankrot.

„Čip je od tchajwanského MediaTeku, SIM karta ale ne. Hardware je složen ze součástek z různých zemí,“ uvedl jihokorejský expert na mobilní technologie Lee Jong-Hwan.

Chytrý telefon má pouze čtvrtina Severokorejců

Chytré telefony patrně podobného původu se v poslední době objevily i na oficiálních snímcích Kim Čong-una a jeho nejbližších spolupracovníků. Pro obyčejné Severokorejce ale stále představují téměř nedotknutelný luxus.

Smartphony, které jsou na západě běžnou součástí každodenního života, do KLDR totiž teprve pomalu pronikají. Mobil má teď podle odhadů asi jen šest milionů Severokorejců, tedy zhruba čtvrtina tamní populace.

„Mladí lidé už na svých smartphonech hrají hry a používají je i při učení. Smartphone se stal symbolem bohatství,“ vysvětlila ředitelka organizace Pro jednu Koreu Shin Mi-Njeová. 

Severní Korea zatím svým občanům mobilní technologie uvolňuje jen částečně. Telefony s průměrnou výbavou stojí i několikrát víc než na Západě. Příliš vstřícné nejsou ani tarify – balíček s dvě stě minutami volání v současnosti vychází v přepočtu na více než šest set korun.