OBRAZEM: Dorian zkouší Kanadu. Země čeká až dvanáctimetrové vlny a záplavy

Hurikán Dorian, který před několik dny zpustošil Bahamy, dorazil v sobotu v noci místního času ke břehům Kanady. Přinesl s sebou intenzivní srážky a silný vítr o rychlosti až 160 kilometrů za hodinu, který v provincii Nové Skotsko způsobil výpadek dodávek elektrické energie pro 300 tisíc lidí.

Ve čtyřsettisícovém městě Halifax převrátil vichr stavební jeřáb na rozestavěnou budovu a na několika místech vyvrátil stromy. Úřady zatím neevidují žádné zraněné. Nabádají obyvatele, aby zajistili své domy, a majitele obchodů, aby zavřeli dříve a schovali se do bezpečí. Některé budovy ve městě úřady evakuovaly. Vzhledem k intenzitě srážek se očekávají záplavy.

„Znepokojují nás vlny, které mohou být až dvanáct metrů vysoké, i když vlnobití nemusí být tak prudké. Největší obavy máme tam, kde žijí lidé kolem pobřeží, a proto apelujeme – pokud se nebudete cítit bezpečně, přemistěte se do vnitrozemí,“ vyzvala Erica Flecková z odboru prevence hrozeb a logistiky.

Dorian dorazil ke břehům Kanady (zdroj: ČT24)

Z Baham, kde hurikán srovnal se zemí rozsáhlé území a zabil desítky lidí, se v pátek přesunul nad Severní a Jižní Karolínu, kde zeslábl na nejnižší, první stupeň pětimístné stupnice. Kvůli hurikánu bylo bez elektřiny přes 330 tisíc domácností a podniků. Úřady v těchto státech nařídily evakuaci více než devíti set tisíc lidí. Bouře způsobila záplavy a nejméně dva lidi zabila.

Později Dorian zamířil na severovýchod a nad oceánem zesílil na druhý stupeň. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) nyní bouři označuje jako post-tropický cyklón.