Všichni proti premiérovi. Netanjahuovi před zářijovými volbami roste konkurence

Události: Netanjahuovi roste konkurence (zdroj: ČT24)

Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi vyrostli noví i staronoví političtí soupeři. Atmosféru před blížícími se volbami vystihuje fráze „Všichni proti premiérovi“. V pátek se uzavřely kandidátní listiny, k urnám voliči zamíří v polovině září.

Nejdéle sloužícího premiéra v izraelské historii čekají další volby. Opoziční blok opět vede Benny Ganc s heslem „Izrael nade vše“. Zářijové volby však nebudou pouhou reprízou předchozího hlasování, které Netanjahu vyhrál, avšak následně nedokázal sestavit koalici. Do hry totiž vstoupili noví hráči, případně staronoví.

Ehud Barak před dvaceti lety jako jediný politik dokázal porazit Netanjahua ve volbách. „Bibi, tohle je tvoje poslední možnost odejít dobrovolně, z vlastní vůle,“ vzkazuje nyní během kampaně.

„Barak je jedním z mála vysoce postavených politiků, který jasně říká, že on je levicí. Vytvořil skutečný levicový blok, což tu dlouho nebylo,“ popsala strategii lídra strany Demokratický Izrael politoložka Julija Elad-Strengerová. 

Na pravém křídle bude Netanjahuovi konkurovat Ajelet Šakedová, která se rovněž snaží o comeback. „Roky musíme poslouchat řeči o extrémistických osadnících. Pro nás jsou to průkopníci,“ vyjádřila se lídryně strany Sjednocená pravice.

Rozhodne Lieberman?

Předseda strany Izrael, náš domov Avigdor Lieberman pak Netanjahua vykresluje jako rukojmího ultraortodoxních židovských stran. „On může skutečně změnit mocenské poměry obou bloků, třebaže sám je pravicový, takže můžeme skončit ve stejné situaci jako předtím. To Lieberman rozhodne o tom, zda bude nebo nebude utvořena koalice,“ míní politoložka Elad-Strengerová.

obrázek
Zdroj: ČT24

 Že bude Lieberman klíčovou postavou povolebních jednání, naznačují i aktuální průzkumy. Pravice a levice v nich totiž mají velmi podobnou podporu, klíč k většině proto drží Lieberman. „Od pátého volebního vítězství Netanjahua uplynuly čtyři měsíce. Šesté vítězství není nemožné, ale může mít hořkou příchuť,“ okomentoval situaci blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.