Izraelský parlament odhlasoval své rozpuštění, zemi čekají nové volby

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek k rozpuštění izraelského parlamentu (zdroj: ČT24)

Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi se nepodařilo ve lhůtě, kterou dostal, sestavit vládní koalici. Po vypršení lhůty odhlasoval nedávno zvolený izraelský parlament své rozpuštění. Volby se tedy budou opakovat, uskutečnit se mají letos 17. září. Vyplývá to z návrhu zákona schváleného ve středu krátce před půlnocí.

Rozpuštění parlamentu ve finálním čtení podpořilo 74 zákonodárců, proti bylo 45. Hlasování předcházela 12hodinová vyostřená rozprava.

„Veřejnost si vybrala mě a Lieberman, bohužel, oklamal své voliče. Od začátku neměl v úmyslu udělat to, co říkal,“ zkritizoval Netanjahu vůdce sekulární strany Izrael je náš domov. Obvinil ho mimo jiné z toho, že se „připojil na stranu levice“. Bývalý ministr obrany, kdysi Netanjahuův spojenec, nyní ale rival, naopak prohlásil, že volby jsou důsledkem toho, že se premiér naprosto podřídil ultraortodoxním židům. 

Benjamin Netanjahu ujistil, že chce vyhrát i další volby. „Povedeme ostrou a čistou volební kampaň, která nám přinese vítězství. Zvítězíme a veřejnost zvítězí,“ řekl po rozpuštění parlamentu.

Poslední volby proběhly 9. dubna, vládní strana Likud sice zvítězila, ale nezískala dostatek hlasů pro sestavení jednobarevné vlády. Netanjahu dostal na sestavení koalice 28 dní a termín mu byl v souladu se zákonem prodloužen o dalších čtrnáct dní, lhůta ve středu o půlnoci místního času vypršela.

Zpravodaj ČT Borek o následcích pro americký mírový plán (zdroj: ČT24)

Do vládní koalice s Likudem chtěly vstoupit dvě ultraortodoxní strany, jež mají dohromady 16 mandátů, dále Pravicový svaz s pěti mandáty a středopravicová strana Kulanu se čtyřmi poslanci. 

Sestavování vlády se ale zaseklo kvůli požadavku vůdce sekulární strany Izrael je náš domov Avigdora Liebermana, jehož strana získala pět mandátů. Jeho podmínkou pro vstup do koalice je totiž branná povinnost i pro členy ultraortodoxní komunity a právě v tom tkví problém. Dvě ultraortodoxní strany, které chtěly jít s Netanjahuem do vlády, podporu chystanému brannému zákonu odmítají.

Dalším důvodem sporů byl záměr Likudu prosadit zákon, který by Netanjahua chránil před trestním stíháním. Premiérovi totiž hrozí obvinění ve třech korupčních kauzách a čeká ho vyšetřování ze strany generálního prokurátora. Policie už své vyšetřování uzavřela a doporučila premiéra obvinit.

Pokud by se parlament ve stanovené lhútě nerozpustil, tak by prezident Reuven Rivlin sestavením nové koalice pověřil jiného zákonodárce, pravděpodobně lídra opozice Bennyho Gance.

Po středečním hlasování Ganc obvinil Netanjahua, že se snaží zachránit sebe, místo toho, aby ctil řádný demokratický proces. Netanjahu si podle Gance vybral variantu „tří šílených měsíců“ finančně nákladné nové volební kampaně, protože mu hrozí obvinění. „Žádný jiný důvod tu není,“ zdůraznil Ganc.