Severní Korea vystřelila dvě rakety krátkého doletu. Podle jihokorejské armády jde o nový typ střel

Severní Korea odpálila z oblasti přístavního města Wonsan na východním pobřeží dvě rakety krátkého doletu. Podle jihokorejského vojska se jednalo o test nového typu střel, které dolétly do vzdálenosti 690 a 430 kilometrů a dopadly do Japonského moře. Japonský ministr obrany Takeši Iwaja označil vypálení střel za „nanejvýš politováníhodné“, bezpečnost Japonska podle něj ale ohrožena nebyla.

První raketu KLDR podle jihokorejské armády odpálila v 5:34 místního času (ve středu 22:34 SELČ), druhou v 5:57 (ve středu 22:57 SELČ). Obě střely byly zřejmě vyslány z mobilního odpalovacího zařízení a dosáhly výšky asi 50 kilometrů.

Podle některých analytiků Severní Korea znovu testovala rakety, které zkušebně odpálila již v květnu. Jihokorejská armáda nicméně vyjádřila přesvědčení, že se jednalo o nový typ střel. Poukázala přitom i na skutečnost, že rakety tentokrát doletěly dál než při květnové zkoušce. Definitivní vyjádření prý armáda Jižní Koreje poskytne po konzultaci se Spojenými státy.

Agentura AFP upozornila, že informace o tom, že se jednalo o rakety krátkého doletu, je důležitá, neboť americký prezident Donald Trump v květnu ujistil, že odpalování raket krátkého doletu nebude mít vliv na diplomatická jednání USA s KLDR.

Nynější střely byly prvními, které Severní Korea odpálila od schůzky amerického prezidenta Trumpa s vůdcem KLDR Kim Čong-unem v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi z 30. června. Dvě rakety krátkého doletu Severní Korea naposledy odpálila 9. května. Jedna z nich urazila vzdálenost 420 kilometrů a druhá 270 kilometrů. Trump tehdy prohlásil, že raketové testy „nikoho nepotěšily“.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se počátkem loňského roku rozhodl vydat na cestu diplomacie a KLDR od té doby neprovedla žádné jaderné zkoušky ani zkoušky mezikontinentálních raket.

Severní Korea v poslední době ostře kritizovala plánované společné vojenské cvičení americké a jihokorejské armády. KLDR pravidelně takovéto manévry označuje za nácvik k invazi. V úterý severokorejská agentura KCNA uvedla, že Kim provedl inspekci nové ponorky, která má již brzy operovat u východního pobřeží KLDR a podle expertů by mohla nést balistické rakety.

„Odpalem raket, kritikou vojenských manévrů Soulu a Washingtonu a předvedením nové ponorky vysílá KLDR jasný signál: Pokud nebudou Spojené státy přizpůsobivější, žádné rozhovory na pracovní úrovni se nemusejí konat,“ prohlásil bývalý jihokorejský jaderný vyslanec Kim Hong-kjon.