Požár v Chorvatsku ohrozil slavný hip-hopový festival, evakuovat se musely tisíce lidí

Požár v Chorvatsku ohrozil slavný hip-hopový festival (zdroj: ČT24)

Kvůli nočnímu požáru lesa na chorvatském ostrově Pag evakuovali hasiči zhruba deset tisíc lidí. Plameny ohrožovaly kluby a diskotéky nedaleko letoviska Novalja. Informovala o tom chorvatská televize N1, podle které nikdo neutrpěl zranění. České úřady uvedly, že je o pomoc žádní Češi nepožádali.

Na pláži Zrće u Novalji se v současné době koná festival Fresh Island, na který jezdí především turisté ze zahraničí. Jedná se o největší hip-hopovou plážovou akci v Evropě. Podle zdroje listu Mirror zde byly tisíce Britů.

Evakuován musel být i noční klub Papaya. Na jednom z videí pořadatel sděluje davu: „Pomalu opusťte klub, není třeba panikařit, vše je pod kontrolou, dobře? Zpomalte, nechceme, aby lidé utrpěli zranění.“

Někteří z účastníků zůstávali na místě a požár natáčeli. „Ach můj bože, to je chaos,“ komentoval útěk před plameny svědek.

„Plameny byly místy dvakrát vyšší než stromy a rychle se zvedala oblaka kouře. Všimli jsme si, že se oheň rychle šíří lesem přes záliv díky silnému větru,“ řekla webu Mirror Online Jess Storeyová, která byla s přáteli v Papaye.

Lidé byli evakuováni autobusy do města Novalja. Hasičům se ráno podařilo dostat oheň pod kontrolu, uvedl starosta Novalji Ante Dabo. Použít museli i několik letadel.

Někteří hudební fanoušci, kteří přišli o část festivalu, už dali na vědomí, že budou požadovat odškodné, uvedl britský Express.