Do Peru přicházejí tisíce Venezuelanů denně, země zpřísňuje podmínky na hranicích

Peru zpřísňuje režim na hranicích (zdroj: ČT24)

Tisíce migrantů z Venezuely se snaží dostat přes Kolumbii a Ekvádor do Peru. Od soboty musejí na hranicích předložit pas a víza, dosud jim stačil jen občanský průkaz. Venezuela se pod nadvládou autoritářského prezidenta Nicoláse Madura potýká s hlubokou politickou a ekonomickou krizí, lidem chybí nejzákladnější potřeby.

Venezuelané čekají na hranicích v několikahodinových frontách, aby dokončili víc než dva tisíce kilometrů dlouhou cestu i přesto, že v sobotu začala platit pro vstup do Peru přísnější pravidla. „Někdo mi tu řekl, myslím, že to byl člověk z OSN, že když cestuji s rodinou, je tu šance, že nás pustí na základě statusu uprchlíka,“ říká venezuelský migrant Joseph Pedrana.

Většina lidí nemá platný pas ani potřebná povolení. Jen v pátek přišlo do Peru přes devět tisíc Venezuelanů. Podle tamních imigračních úřadů se jedná o rekordní počet. Peruánská vláda chce opatřeními dosáhnout větší kontroly nad přílivem migrantů.

„Naše země otevřela náruč už víc než osmi stům tisícům Venezuelanů. Myslím, že je naprosto logické a opodstatněné požadovat po nich víza, abychom měli lepší kontrolu nad tím, kdo přichází,“ vysvětluje rozhodnutí peruánský prezident Martin Vizcarra.

Venezuelští uprchlíci na hranicích mezi Kolumbií a Ekvádorem
Zdroj: Daniel Tapia/Reuters

Na hranicích pro lidi vytváří zázemí neziskové organizace. Minulý víkend oblast mezi Kolumbií a Venezuelou navštívila vyslankyně Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Angelina Jolie. Vyzvala společenství, aby jihoamerickým zemím poskytlo víc podpory: „Shodli jsme se na tom, že je nutné, aby mezinárodní společenství víc podpořilo Kolumbii, Peru a Ekvádor, které jsou pod největším náporem této krize.“

Maduro odmítl zahraniční pomoc

Venezuelský prezident Nicolás Maduro nechal v únoru uzavřít hranice do Venezuely kvůli snaze opozice dostat do státu na pokraji hospodářského kolapsu humanitární pomoc. Obyvatelům se tak výrazně ztížil život.

„Dcera šla do Peru a poslala pro mě a vnučku, protože ve Venezuele nejsou léky. Není tam jídlo, není tam nic. V nemocnicích umírají lidé. Proto jsem se rozhodla opustit svou zemi,“ vysvětluje jedna z migrantek Leyda Murillo.

Podle OSN emigrovaly z Venezuely už čtyři miliony lidí, což je víc než desetina populace. Zhruba čtvrtina uprchlíků se usídlila v sousední Kolumbii, dalších asi osm set tisíc zamířilo právě do Peru. Zbytek se nachází v ostatních státech Jižní Ameriky, Mexiku nebo na karibských ostrovech.