Příběh postiženého Gammyho rozpoutal debatu o službách náhradních matek

Canberra - Austrálii šokoval příběh postiženého půlročního chlapce Gammyho, kterého odnosila mladá Thajka pro neplodný pár. Náhradní matka porodila dvojčata. Biologičtí rodiče si ale vzali jen zdravou dívku a chlapce postiženého Downovým syndromem jí nechali. Dítě potřebuje nákladnou léčbu, kterou si chudá Thajka nemůže dovolit. Aktivisté teď volají po jasnějších pravidlech. A na internetu posílají lidé postiženému dítěti peníze.

Příběh Gammyho rozpoutal debatu o službách náhradních matek (zdroj: ČT24)

Australský pár, který nemohl mít děti, si nechal potomky odnosit a porodit náhradní matkou z Thajska. Když ale v průběhu těhotenství zjistili, že jedno z dvojčat má Downův syndrom a těžkou srdeční vadu, odmítli si ho nechat a vzali si jen zdravou holčičku. „Je to chyba rodičů, ne dítěte. Jak ho mohou vinit za něco, za co nemůže? Já ho na tento svět přivedla, zůstane se mnou. Je to lepší, než ho opustit. Nosila jsem ho devět měsíců, je to v podstatě moje dítě,“ podotkla Pattharamon Janburiová. 

Náhradní matka, která má dvě vlastní děti. Původně souhlasila s tím, že australskému páru jejich děti odnosí za částku v hodnotě zhruba 300 tisíc korun. „Jsme chudí a máme dluhy, takže peníze, co mi nabídli, pro mě byly hodně důležité,“ konstatovala Janburiová. 

Že je chlapec postižen Downovým syndromem, zjistili lékaři už v průběhu těhotenství. Biologičtí rodiče proto žádali, aby šla Thajka na potrat. Ta to ale kvůli své víře odmítla. „Řekla jsem jim, že je to už sedmý měsíc, že to neudělám, nemůžu,“ uvedla matka.

Pattaramon Chanbuaová, thajská náhradní matka

„Nikdy jsem se na jeho biologické rodiče nezlobila, žádná nenávist. Vždycky jsme jim byli připraveni odpustit. Chci říct budoucím náhradním matkám, aby nemyslely jen na peníze. Pokud se dítě narodí s vadami, pokud se něco pokazí, stane se břemenem pro vás i pro společnost.“

Kritika přišla i od premiéra

Případ pobouřil mnoho Australanů. Zatímco mladou matku a postiženého chlapečka lidé podporují, australský pár čelí tvrdé kritice. Díky velké medializaci případu vznikla v Austrálii pro postiženého chlapečka sbírka, do které přispívají i lidé z mnoha dalších zemí. Na účet už dárci poslali v přepočtu víc než čtyři miliony korun.

Do Indie nebo do Thajska vycestují za službami náhradních matek ročně stovky australských párů. „Podle mě to přesně vystihuje úskalí tohoto byznysu. Je to velmi smutný příběh. Děsí mě pomyšlení, že by dítě mohl někdo takto opustit,“ poznamenal premiér Tony Abbott. 

Vydáno pod