Facebook ruší účty vlivným extremistům v USA. Trump mluví o cenzuře

Horizont ČT24: Zásah Facebooku proti extremistům ve Spojených státech (zdroj: ČT24)

Sociální síť Facebook zrušila účty skupině předních amerických extremistů. Vedení firmy čelí už delší dobu kritice, že se prostřednictvím této sítě šíří obrovské množství konspiračních teorií, lží a propagandy. Po rázném kroku však Facebook pro změnu čelí obvinění z cenzury.

Facebook zakročil třeba proti Alexi Jonesovi, jehož americká média označují za prototyp konspiračních teoretiků. Jones nechvalně proslul třeba svou teorií o masakru na základní škole Sandy Hook ve státě Connecticut, kde dvacetiletý Adam Lanza před sedmi lety zastřelil 26 lidí, z toho 20 dětí ve věku šesti až sedmi let.

Podle Jonese si krveprolití za pomoci masových médií vymysleli rodiče. Stejnou teorii Jones uplatňoval i po střelbě na střední škole v Parklandu na Floridě z loňského roku. Opět se mělo jednat o dětské herce s cílem posílit regulaci střelných zbraní.

Jonesův účet nyní z Facebooku zmizel. Přišel i o své účty na serveru YouTube a také Spotify a Apple odstranily část obsahu. Podobně zrušil Faceboook účty dalším veřejně známým postavám – převážně spojovaným s krajní pravicí. O svoji stránku ale přišel třeba i lídr černošského muslimského hnutí Islámský národ Louis Farrakhan.

„Tvrdě pracujeme na tom, abychom úplně odstranili skupiny, které nedodržují naši politiku nebo dělají věci, které jsou nebezpečné,“ zdůraznil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Ozývají se ale skeptické hlasy. „Facebook tak vypadá dobře, plní titulky. Není ale jasné, zda jde o významnou změnu v jeho politice,“ podotkla redaktorka AP Barbara Ortutayová.

Krok amerického gigantu naopak kritizovalo několik politiků včetně prezidenta USA Donalda Trumpa. „Nadále sleduji cenzuru AMERICKÝCH OBČANŮ na platformách sociálních médií,“ napsal šéf Bílého domu na Twitteru. 

„Rozhodly algoritmy Facebooku“

Facebook dlouhodobě čelí kritice, že umožňuje šíření dezinformací. Podle Alexe Abdoa z Kolumbijské univerzity za to nese v podstatě plnou odpovědnost, protože jde o soukromou společnost, která se prioritně řídí svými obchodními zájmy. „Alex Jones není v naší společnosti vlivný, protože by byl přesvědčivý. Je vlivný, protože algoritmy Facebooku rozhodly, že budou jeho názory šířit ve velkém,“ upozornil Abdo.

„Ta svoboda slova je vždy ve střetu s jinými právy a svobodami. Ve společnosti, která se permanentně vyvíjí, bude k těm střetům docházet neustále a Facebook bude vlastně jen průběžně hasit problémy, které nastávají,“ uvedl ve vysílání ČT24 odborník na sociální sítě Josef Šlerka.

Nejedná se ale jen o šíření extremistických názorů. Před týdnem upozornila britská BBC na videa a fotografie z občanské války v Libyi. Jedná se o záběry z pouličních poprav, mrzačení těl, přičemž některé z nich byly na Facebooku přes dva roky a na YouTube měly tisíce zhlédnutí.