O post prezidenta Severní Makedonie se utkají zastánce a odpůrkyně přejmenování země

Voliči v Severní Makedonii poslali do druhého kola prezidentských voleb sociálního demokrata Steva Pendarovského a křesťanskodemokratickou političku Gordanu Siljanovskou Davkovou. Oba oslovili téměř stejný počet voličů – Pendarovský dostal 42,84 procenta hlasů, Davková 42,24. Vyplývá to ze sečtení 99,7 procenta hlasovacích lístků. Druhé kolo hlasování se uskuteční 5. května.

Až na třetím místě skončil kandidát menších stran etnických Albánců Blerim Reka s 10,58 procenta hlasů. Volební účast byla 41,8 procenta. Výše účasti byla ostře sledovaná, protože volby mohly být uznány za platné jen v případě, že se jich zúčastní minimálně 40 procent registrovaných voličů.

Hlavní rozdíly v předvolebních kampaních obou postupujících do druhého kola – Pendarovského a Siljanovské – se týkaly přístupu k loňské prespanské dohodě, která ukončila letitý spor s Řeckem o název bývalé jugoslávské republiky. Na jejím základě se země letos přejmenovala na Severní Makedonii.

Pendarovski dohodu podporuje, neboť ji prosadila vládní koalice Sociálnědemokratického svazu premiéra Zorana Zaeva a dvou parlamentních stran reprezentujících albánskou menšinu (Demokratická unie pro integraci a Aliance pro Albánce).

Naproti tomu hlavní opoziční strana VMRO-DPMNE (Vnitřní makedonská revoluční organizace – Demokratická strana makedonské národní jednoty) proti změně názvu země vedla ostrou kampaň, a proto se od ní distancuje i Siljanovská.