Kněz zachránil z hořící Notre-Dame trnovou korunu. Kaplan pařížských hasičů pomáhal už v Bataclanu

Boj s ničivým požárem katedrály Notre-Dame má kromě stovek hasičů ještě minimálně jednoho hrdinu. Stal se jím kaplan pařížského hasičského sboru Marc Fournier, který se do hořící budovy vydal, aby zachránil cenné relikvie. Z plamenů se mu podařilo vynést i trnovou korunu. Kněz se vyznamenal už při teroristickém útoku v pařížském klubu Bataclan.

„Fournier se vydal s hasiči do katedrály Notre-Dame, aby zachránil trnovou korunu a Nejsvětější svátost,“ řekl britským médiím Etienne Loraillere z katolické televize KTO.

„Otec Fournier je sktečný hrdina,“ citují britská média jednoho z příslušníků záchranného sboru. „Nebojácně se vydal pro artefakty dovnitř katedrály, aby je zachránil. Otázky života a smrti řeší každý den a nemá strach.“

Kaplanovi se podařilo z plamenů vynést obě cenné relikvie. Trnová koruna, která – jak věří katolíci – byla položena na hlavu Ježíše Krista těsně před ukřižováním, je vůbec nejvzácnější památkou schraňovanou v Notre-Dame. Skládá se z věnce o průměru 21 centimetrů z propletených větviček, na kterých měly být trny, svázaných zlatými nitěmi.

Nejsvětější svátost pak odkazuje k symbolickému Tělu Kristovu, tedy hostii. Kromě malých hostií, které přijímají věřící při bohoslužbě, se uchovávají také velké hostie, jež se vkládají do monstrance.

Fournier konejšil oběti v Bataclanu, v Afghánistánu přežil přepadení

Není to přitom poprvé, co Fournier pomáhal během pro Francouze těžkých chvil. V listopadu 2015 se vydal do pařížského klubu Bataclan poté, co tam islamisté zabili 89 lidí. Modlil se za oběti a konejšil zraněné a pozůstalé. „Dal jsem hromadné rozhřešení, jak mě k tomu pověřuje katolická církev,“ řekl tehdy Fournier.

Padesátník Fournier začal dráhu kněze v Německu a poté se přestěhoval do francouzského departementu Sarthe. V roce 2004 nastoupil k armádě, s kterou v následujících sedmi letech absolvoval mise po celém světě. Sloužil i v Afghánistánu, kde přežil přepadení, při kterém bylo zabito deset vojáků.