Rusové přiletěli do Venezuely radit a konzultovat. S sebou vzali 35 tun materiálu

Události ČT: Spojené státy kritizují Rusko kvůli vyslání stovky vojáků do Venezuely (zdroj: ČT24)

Dvě ruská vojenská letadla dopravila do Venezuely stovku vojáků a 35 tun materiálu v rámci „technické a vojenské spolupráce“ mezi Venezuelou a Ruskem. Informaci médií potvrdila ruská vládní agentura Sputnik. Do Caracasu přicestovali ruští vojenští představitelé včetně náčelníka štábu pozemních sil Vasilije Tonkoškurova s cílem „výměny zkušeností a ke konzultacím“, citovala ruská agentura nejmenovaný zdroj z ruské ambasády ve venezuelském hlavním městě. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo varoval Rusko, že Spojené státy nebudou situaci nečinně přihlížet.

Šéf americké diplomacie Pompeo podle zástupce svého tiskového mluvčího Roberta Palladina v telefonickém rozhovoru se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem uvedl, že Spojené státy a země regionu „nebudou nečinně přihlížet zhoršování napětí ve Venezuele ze strany Ruska“. Podle něj by Moskva měla „přestat se svým nekonstruktivním chováním“ ohledně podpory režimu prezidenta Nicoláse Madura.

Lavrov podle vyjádření ruského ministerstva zahraničí odmítl Pompeovu kritiku s tím, že se USA nepokrytě vměšují do vnitřních záležitostí Venezuely, kde se „pokoušejí zorganizovat státní převrat“, a že svým počínáním porušují chartu OSN.

Podle agentury Sputnik i zdrojů z místa dosedly na caracaském letišti stroj Il-62 a vojenské dopravní letadlo Antonov An-124. Oba stroje podle agentury Reuters vzlétly v pátek z ruského vojenského letiště Čkalovskij a podle webu Flightradar 24 měly mezipřistání v Sýrii.

Do Caracasu doletěly v sobotu, dopravní letoun pak odletěl v neděli odpoledne. Podle agentury Sputnik přiletělo do Venezuely 99 vojenských činitelů a bylo tam dopraveno 35 tun materiálu. Venezuelské úřady ani ruská ambasáda si podle agentury AFP nepřály na její dotaz tyto informace komentovat.

Rusko na Madurově straně

Rusko v posledních letech Venezuele prodalo vojenskou výzbroj za stovky milionů dolarů, připomněla agentura AFP. Ruské armádní letouny přiletěly do Venezuely už v prosinci, aby se tam zúčastnily společných manévrů.

V poslední době Rusko otevřeně stojí na straně autoritářského venezuelského vůdce Nicoláse Madura, kterého podporuje spolu s Čínou a stále ho uznává jako venezuelského prezidenta.

Prozatímním prezidentem země se ale v lednu nechal prohlásit vůdce opozice Juan Guaidó a jako takového jej uznává už přes 50 zemí světa, kromě USA také značná část evropských zemí včetně České republiky.