Elektrošoky, dušení. Venezuelský poručík zveřejnil videa z vězení, kde Madurův režim mučí vojáky

Poručík venezuelské armády, který nedávno emigroval, zveřejnil tajně natočená videa z věznice, kde režim prezidenta Nicoláse Madura zadržuje a mučí vojáky. Poručík Ronald Dugarte uvedl, že v armádě zůstávají mnozí loajální Madurovi jen proto, že se bojí o své rodiny. Brutální potlačování opozice odsoudila ve středu ze Ženevy i komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová, jejíž projev vysílala i venezuelská státní televize, která ho ale přerušila, když Bacheletová začala hovořit o represích.

„Jeden vězeň mi vyprávěl, jak dostával elektrošoky do různých částí těla a jak ho dusili igelitovým sáčkem,“ řekl Dugarte, proč se rozhodl natočit skrytou kamerou věznici tajné služby v Caracasu.

Popsal též, že slyšel, jak vězni při mučení křičí bolestí. Na videích, která zveřejnil, jsou mimo jiné plukovník Jhonny Mejías Laya, zatčený letos v únoru, a kapitán Juan Caguaripano, který už v létě 2017 vedl vzpouru v kasárnách na severu země.

„Viděl jsem šest měsíců teroru,“ popsal Dugarte, který pracoval pro kontrarozvědku. Dodal, že se snažil vězňům pomáhat, čímž riskoval život. Nakonec utekl a vzal s sebou natočená videa, která nyní zveřejnil. Učinil tak prostřednictvím videokonference, kterou pořádala z Washingtonu Organizace amerických států (OAS). Účastnil se jí i generální tajemník OAS Luis Almagro.

Dugarte rovněž uvedl, že nespokojenost ve venezuelské armádě s Madurovým režimem je veliká. „Mnozí kolegové se ale bojí, mají strach, že režim ublíží jejich rodinám,“ vysvětlil poručík, který je jedním z tisícovky vojáků uprchlých z Venezuely za poslední měsíc. Potvrdil také, že ve venezuelské kontrarozvědce velí kubánští agenti.

Komisařka OSN: Pronásledování opozice ve Venezuele letos zesílilo

Vážné porušování lidských práv ve Venezuele odsoudila i Bacheletová, které informovala o nedávné návštěvě mise svého úřadu ve Venezuele. Pronásledování opozice Madurovým režimem podle Bacheletové zesílilo letos.

V lednu parlament ovládaný opozicí neuznal nový Madurův prezidentský mandát kvůli nesvobodným volbám a šéf parlamentu Juan Guaidó složil přísahu jako prozatímní prezident, jehož uznalo na 60 zemí, včetně USA.

Bacheletová popsala i vážnou humanitární krizi ve Venezuele a připustila, že ji mohou ještě zhoršit americké ekonomické sankce. Zdůraznila ale, že „devastující ekonomická a sociální krize“ začala ve Venezuele už dávno před letošním lednem, kdy USA ropné sankce zavedly.

Komisařka OSN hovořila i o vraždách příznivců opozice, které provádějí speciální jednotky policie (FAES). Jen v lednu podle Bacheletové zavraždili 37 lidí v chudých čtvrtích Caracasu. „Vraždy provedla FAES v domech v Caracasu a režim pak informoval o úmrtích při střetech demonstrantů s bezpečnostními složkami v ulicích,“ uvedla chilská exprezidentka Bacheletová, podle níž bylo takto loni zavražděno 205 lidí.

Poručík Dugarte také uvedl, že režim zadržuje a vraždí své odpůrce v tajných centrech, které ovládají polovojenské jednotky Madurových příznivců. Podle něj byly jednotky vycvičeny a vyzbrojeny kontrarozvědkou.