„Wanted“. USA nabízejí milion dolarů za pomoc s dopadením syna Usámy bin Ládina

Spojené státy vypsaly odměnu milion dolarů (asi 22,5 milionu korun) výměnou za informace, které by vedly k dopadení Hamzy bin Ládina, nejmladšího syna zabitého vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Washington jej už v lednu 2017 zařadil na černou listinu mezinárodních teroristů. Saúdskoarabské ministerstvo vnitra oznámilo, že země už dříve Hamzovi bin Ládinovi odebrala občanství.

Washington ve čtvrtek oznámil, že odměnu vyplatí výměnou za pomoc při jeho dopadení ve kterékoli zemi. Podle britského zpravodajského serveru BBC se předpokládá, že se Hamza nachází v oblasti afghánsko-pákistánské hranice.

Bin Ládinův nejmladší syn, kterému by podle BBC mělo být kolem třiceti let, žil před útoky z 11. září 2001 se svým otcem v Afghánistánu a později ho doprovázel do Pákistánu. K al-Káidě se přidal v roce 2015 a podle agentury DPA se stal jedním z vedoucích představitelů organizace.

Od té doby se objevil v několika nahrávkách na internetu, v nichž hrozil Spojeným státům i jejich západním spojencům. Později zase vyzýval občany Saúdské Arábie, aby svrhli režim vládnoucí v jejich zemi, a osvobodili se tak od amerického vlivu.

Určitou dobu žil podle BBC pravděpodobně se svou matkou v Íránu, kde se údajně také oženil. Podle Spojených států si vzal dceru Muhammada Atty, který unesl jedno z letadel použitých při útocích v New Yorku před osmnácti lety.

USA zařadily Hamzu na seznam teroristů

Spojené státy v roce 2017 zařadily Hamzu bin Ládina na černou listinu mezinárodních teroristů. To pro něj podle agentury AFP automaticky znamená i uvalení právních a finančních sankcí.

Jeho otce Usámu bin Ládina zabilo speciální americké komando 2. května 2011 při akci v Abbottábádu poblíž pákistánské metropole Islámábádu. Usámovo tělo bylo poté podle Spojených států vhozeno do Arabského moře.

Bin Ládinové pocházejí ze Saúdské Arábie. Usáma bin Ládin byl zbaven saúdskoarabského občanství už v roce 1991 a žil poté v Súdánu či Afghánistánu. Dnes saúdskoarabské ministerstvo vnitra oznámilo, že loni v listopadu zbavilo občanství také Hamzu bin Ládina