Minutu po minutě: Před pěti lety Američané zabili nejhledanějšího teroristu světa

Během teplé dubnové noci stojí Barack Obama před jedním z dosud nejsložitějších rozhodnutí své prezidentské kariéry. Od armády si vyžádal právě jednu noc na schválení útoku na údajný úkryt nejhledanějšího muže planety. O tři dny později Američanům i celému světu oznamuje, že Usáma bin Ládin byl zabit. ČT24 nabídne od 20:00 speciální vysílání Terorismus po bin Ládinovi, časový sled tehdejších událostí si můžete připomenout už nyní.

Poradci prezidenta byli v názorech, zda na úkryt zaútočit, nejprve nejednotní. Americký prezident Barack Obama si ke zvážení rozhodnutí vyžádal noc navíc. Rozkaz k operaci s cílem zabít bin Ládina dává v pátek 29. dubna.

22:25 místního času v Pákistánu (1. květen) – velitel zásahu admirál McRaven dává pokyn k zahájení operace v Abbottábádu.

22:51 místního času v Pákistánu (1. květen) – helikoptéry s příslušníky speciální jednotky amerického námořnictva Navy SEALs vzlétly z Afghánistánu a míří do pákistánského Abbottábádu.

obrázek
Zdroj: ČT24

00:30 místního času v Pákistánu (2. květen) – dvě helikoptéry dosedly v Abbottábádu. Jedna spadla poté, co bin Ládinovi strážci začali střílet ze střechy budovy, uvedla C.I.A. Operace pokračovala bez zdržení. Abbottábádem otřásly dva výbuchy a rozpoutala se přestřelka.

Podle později zveřejněných informací listu The New York Times ovšem stříleli téměř výhradně Američané. „Zásah byl naprosto jednostranný,“ uvedl deník.

Prezident Barack Obama zásah sledoval živě z Bílého domu. Nálada v místnosti, kam Obama svolal setkání, byla podle zdroje Reuters během sledování úderu na monitoru napjatá a úzkostná. Mezi přítomnými byli ministryně zahraničí Hillary Clintonová, ministr obrany Robert Gates, poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Tom Donilon a prezidentův protiteroristický poradce John Brennan.

00:39 místního času v Pákistánu (2. květen) – Usámu bin Ládina jednotka nachází ve třetím patře budovy, kde se ukrýval. Je zastřelen.

00:39 – 01:10 místního času v Pákistánu (2. květen) – zásahová jednotka z budovy odnáší množství dokumentů.

Vojáci získali při útoku pět počítačů bin Ládina, deset pevných disků a kolem 100 dalších úložných médií, jako jsou DVD či přenosné USB disky. Kromě toho se v jeho sídle našlo i mnoho papírových dokumentů.

00:53 místního času v Pákistánu (2. květen) – prezident Barack Obama dostává předběžné potvrzení, že při zásahu byl zabit Usáma bin Ládin.

01:05 místního času v Pákistánu (2. květen) – první helikoptéra odlétá zpátky do Afghánistánu.

01:08 místního času v Pákistánu (2. květen) – zásahová jednotka z bezpečnostních důvodů ničí zřícenou helikoptéru.

01:10 místního času v Pákistánu (2. květen) – třetí helikoptéra odváží zbytek týmu a materiály zabavené v úkrytu bin Ládina a odlétá z Abbottábádu.

02:53 místního času v Pákistánu (2. květen) – helikoptéry se vrátily do Afghánistánu, kde posádku vítá velitel zásahu admirál McRaven.

04:01 místního času v Pákistánu (2. květen) – prezident Obama dostává další potvrzení, že s velkou pravděpodobností je obětí skutečně Usáma bin Ládin.

Později USA provedly i test DNA.

23:35 místního času ve Washingtonu (1. květen) – prezident Obama oznamuje v přímém televizním přenosu americké zpravodajské stanice CNN, že Spojené státy zabily nejhledanějšího teroristu světa a vůdce al-Káidy Usámu bin Ládina.