Rozhodnutí soudu může změnit podobu turistiky v Tyrolsku. Farmáři chtějí oplotit své pastviny

Horizont ČT24: Obří pokuta pro rakouského zemědělce (zdroj: ČT24)

Podle zatím nepravomocného rozhodnutí soudu má vyplatit tyrolský farmář 490 tisíc eur jako odškodné rodině ženy, kterou na jeho pastvinách zabily krávy. Podle soudce mohou za úmrtí německé turistky chybějící ohradníky a nedostatečná varování na přístupových cestách.Rozsudek rozezlil sedláky a vyvolal otázky, zda dva pilíře alpského hospodářství, zemědělství a turistika, mohou nadále koexistovat.

Cedule upozorňující turisty, aby se od krav drželi v bezpečné vzdálenosti
Zdroj: ČT24

Varování turistů i přímo zákazy vstupu se na tyrolských pastvinách stavěly do cesty turistům vždy. Rozhodnutí soudu v Innsbrucku ale situaci mezi chovateli krav a turisty zásadně mění.

„Ten verdikt dopadl jako bomba. Ještě nikdy před tím jsem neměl tolik telefonátů od farmářů, kteří se cítí nejistí, bezradní a zmatení. Ptají se, co bude dál s tradičním chovem na pastvinách,“ říká prezident Tyrolské agrární komory Josef Hechenberger. 

Zemědělství, nebo turistika?

Soudem nařízená obří kompenzace za smrt pětačtyřicetileté Němky, která se před pěti lety na výšlapu se svým psem dostala pod kopyta zdivočelého kravského stáda, vyděsila všechny chovatele.

Jejich zvířata se tradičně volně pohybují po rozsáhlých pastvinách. Ty ovšem křižují oblíbené výletní trasy. Farmáři se je teď ale chystají oplotit a de facto uzavřít. Jiní na podobná opatření nemají prostředky a obávají se o své chovy.

„Rozumím těm dnešním emocím a nejistotě tradičních farmářů, ale doufám i v diskusi založenou na faktech. Naším cílem zůstává, abychom se i v budoucnu všichni mohli procházet a pohybovat po našich loukách,“ ujišťuje ředitel agentury Tirol Werbung Florian Phleps.

Krávy na tyrolských pastvinách
Zdroj: ČT24

Incident z června 2014 nebyl první podobnou tragédií na alpských pastvinách. Soudy farmářům ale při podobných incidentech obvykle nevyměřovaly pokuty vyšší než 30 tisíc eur. Teď je ve hře víc než desetinásobek a taková suma neznervózňuje jen zemědělce.

„Vždy od turistů požadujeme jejich vlastní odpovědný přístup. Ten je tímto verdiktem oslaben a posouvá obecné povědomí k tomu, že je tu ochrana před každým rizikem a že vždy bude koho vinit,“ tvrdí prezident Rakouské horolezecké asociace Andreas Ermacora.

O astronomické pokutě, kterou mnozí označují za likvidační, budou rozhodovat v Rakousku další instance. Už teď je ale zřejmé, že se jeden z nejatraktivnějších turistických regionů v Evropě změní. Jak velká tato změna bude a zda zůstane nakonec volný pro lidi i zvířata, rozhodnou odvolací soudy.