Babiš na úvod summitu EU a arabských států jednal s iráckým prezidentem a navštívil české vojáky

Babiš se na summitu EU a Ligy arabských států potkal s iráckým prezidentem (zdroj: ČT24)

V Egyptě v sobotu začal historicky první summit mezi Ligou arabských států (LAS) a Evropskou unií. Účastní se jej i český premiér Andrej Babiš (ANO). Jednat už stihl s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem a libanonským premiérem Saadem Harírím. Se Sálihem diskutovali o bezpečnostní situaci, podpoře boje proti Islámskému státu, poválečné rekonstrukci země i vzájemných ekonomických vztazích. Na probírání konkrétních projektů ale podle předsedy vlády nedošlo.

„Prostor pro spolupráci je, ale probírali jsme víc politiku než konkrétní ekonomické záležitosti,“ uvedl Babiš. „Mají suroviny, mají ropu, plyn, tak to je samozřejmě prostor pro naše firmy,“ pokračoval. Naznačil, že konkrétních forem spolupráce se budou týkat další bilaterální schůzky: „Určitě tam pošleme nějakou ekonomickou misi.“

Jednání se Sálihem a Harírím podle českého premiéra spojovalo téma bezpečnostních problémů na Blízkém východě. Babiš doufá, že summit EU a LAS pomůže všechny strany přiblížit k řešení krizí, „které se dlouhodobě nevyřešily“.

Za hlavní téma vrcholné schůzky, kterou v neděli a v pondělí hostí Šarm aš-Šajch, označil český premiér už ráno před odletem migraci. „Protože to je samozřejmě hlavní problém Evropy i problém těchto států, které mají na svém území tisíce ilegálních migrantů. A je samozřejmě důležité, že jsme u toho a můžeme na to říct svůj názor,“ řekl Babiš.

„Je důležité, abychom si sedli za stůl, abychom komunikovali, abychom si na to vyměnili názory,“ vysvětlil. Podle Babiše si navíc Česká republika získává v diskusích o migraci na svou stranu stále více států, „i když ne vždycky oficiálně“. „Můžeme nějaké věci navrhovat, ale nejsme ti, kdo o tom rozhodují,“ uzavřel premiér.

Premiér se setkal s vojáky a ocenil misi MFO

Babiš ještě před začátkem summitu navštívil základnu South Camp mezinárodní pozorovací mise MFO, kde působí také třináct českých vojáků. Babiš za vojáky zamířil ihned po přistání v Šarm aš-Šajchu kolem 10:00 našeho času.

„Musím říct, že jsem byl velice hrdý na naše vojáky, protože mají skvělou pověst, je to vlastně nejefektivnější jednotka. Dokonce nás to ani nestojí tolik peněz,“ řekl později o české účasti na misi MFO. Má za to, že by měla pokračovat, protože je to „strategicky i politicky“ důležité.

Mezinárodní mise podporovaná devatenácti zeměmi na východě Egypta dohlíží na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. South Camp je sídlem velitelství mise a slouží jako logistické a operační centrum aktivit MFO ve východní části Sinajského poloostrova.

Babiš kromě potřeby zachovat českou účast na operaci MFO hovořil také o možnosti získat pro armádu další letadla CASA. „My máme jenom čtyři stroje, potřebujeme víc. Dostal jsem informaci, že jsou teď dva na prodej za nějakou lepší cenu,“ podotkl premiér s tím, že dvojici letounů se Česko bude snažit zakoupit.

Sísí vyzval k posílení boje proti terorismu

Setkání v letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově se účastní hlavy států a premiéři z téměř 40 zemí. Vůbec první summit EU a LAS navazuje na nedávné setkání ministrů zahraničí unijních a arabských zemí, na kterém šéfové diplomacie vyjádřili odhodlání prohlubovat partnerství mezi Evropou a arabským světem.

Nyní jsou kromě investic a ekonomické spolupráce na programu také globální témata, jako jsou klimatické změny a boj proti terorismu, dále pak regionální problémy, zejména izraelsko-palestinský konflikt, boje v Sýrii, Jemenu a Libyi.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí už v úvodu vyzval Unii k posílení společného boje proti terorismu. Globální terorismus je podle něj jako nebezpečný mor a státy LAS a EU se mu musí postavit jednotně. Skutečnost, že se summit koná, je podle něj důkazem, že Evropa a arabské státy jsou více propojeny než rozděleny.

Egypt trápí terorismus již mnoho let, na severu Sinaje je aktivní místní větev teroristické organizace Islámský stát (IS). Kritici Sísího viní, že pod záminkou boje proti terorismu potlačuje opozici.