Malajsii nově vede sultán Abdullah. Jeho předchůdce abdikoval, zřejmě kvůli svatbě s Miss Moskva

Horizont ČT24: Nový malajsijský panovník (zdroj: ČT24)

Novým malajsijským panovníkem se stal 59letý sultán Abdullah, který doposud vládl malajsijskému státu Pahang. Na trůnu nahradil sultána Muhammada V., jenž nečekaně tento měsíc abdikoval. Zvolený král má pětileté funkční období a jeho pravomoci jsou převážně ceremoniální. Nový panovník se oficiálně ujme funkce 31. ledna.

Malajsie je federativní konstituční monarchií v jihovýchodní Asii. Podle unikátního systému praktikovaného od roku 1957, kdy získala nezávislost na Británii, volí jejího panovníka konference složená z devíti dědičných monarchů členských států a jejich guvernérů podle rotačního principu mezi sebou. Pravidlem je, aby se jednotliví nejvyšší představitelé střídali.

Vládce malajsijského státu Pahang byl podle zmíněného pravidla po sultánu Muhammadovi V. dalším v pořadí, takže se jeho zvolení dalo očekávat. V čele státu Pahang vystřídal minulý týden svého 88letého nemocného otce, což bylo chápáno jako znamení, že se chystá jeho nástup na malajsijský trůn. 

Panovníkova role je převážně ceremoniální, má být mimo jiné „strážcem islámu“ a tamních tradic. Králův souhlas je zapotřebí i při jmenování premiéra a dalších vysokých činitelů.

Sultán Abdullah, který studoval ve Velké Británii, je známý svou angažovaností v oblasti sportu. Působí mimo jiné jako šéf Asijské hokejové federace, která zastřešuje pozemní hokej v Asii, a je členem dozorčí rady Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA).

Předchozí sultán abdikoval údajně kvůli svatbě s ruskou miss

Předchozí král, 49letý Muhammad V., sultán severního státu Kelantan, byl hlavou Malajsie od prosince 2016. Počátkem ledna se stal prvním vládnoucím monarchou této země, který se vzdal trůnu před vypršením pětiletého funkčního období.

Důvod tohoto kroku královský palác nesdělil. Média ale abdikaci dávají do souvislosti se zprávami, že se Muhammad V. v listopadu oženil s 25letou ruskou královnou krásy Oksanou Vojevodinovou, držitelkou titulu Miss Moskva z roku 2015. Svatba se prý konala v Moskvě a na sociálních sítích se objevily i údajné záběry z ní, král ani palác ale oficiálně tuto informaci nepotvrdili.