Video, které rozdělilo Ameriku. Student odmítá, že by se vysmíval indiánskému aktivistovi

Ameriku rozdělilo video, na němž se student údajně vysmívá indiánskému aktivistovi (zdroj: ČT24)

Spojené státy živě debatují o víkendovém incidentu, při němž měla skupina bělošských středoškoláků údajně urazit indiánského aktivistu. Spor znovu ukázal, jak je americká společnost rozdělená. Studentů se zastal prezident Donald Trump.

Záběr na středoškoláky z Kentucky v čele s Nickem Sandmannem, který stojí naproti bubnujícímu a zpívajícímu indiánskému aktivistovi Nathanu Philipsovi, vyvolal v USA pozdvižení. Někteří ze studentů měli na kšiltovkách Trumpovo heslo Vraťme Americe její velikost. Podle kritiků to vypadalo, že se starému muži vysmívají.

Neuctivost v tom nebyla, říká student

Na sociálních sítích vyvolalo video vlnu znechucení a velmi kritických komentářů. Studenti ale nařčení z rasismu vůči indiánskému aktivistovi odmítají. Naopak tvrdí, že se snažili podobné hlasy umlčet. Výroky hraničící s rasismem a urážkami Trumpa podle nich vykřikovala skupina přítomných Afroameričanů.

Do nastalého zmatku pak vstoupili indiánští aktivisté, kteří začali zpívat a hrát na bubínky. Sandmann tvrdí, že nijak nereagoval, když se na něj aktivista Philips zaměřil a sám k němu přišel velmi blízko. „Trvám na tom, že jsem vůči panu Philipsovi nebyl neuctivý,“ konstatoval student.

Sám Philips přiznává, že se hudbou snažil konflikt mírnit. Slyšel prý rasově urážlivé výroky a pokusil se pokřikující skupiny rozdělit. „Toto je moment, kdy se skutečně odporné věci v naší společnosti dostaly na povrch,“ upozornil indiánský aktivista.

Ze studentů je symbol fake news, ozval se Trump

Chlapecká katolická střední škola v Covingtonu zůstala kvůli výhrůžkám na sociálních sítích tento týden uzavřena. Vedení slíbilo, že incident prošetří.

Za studenty se už postavil prezident, který obvinil média, že ve snaze vyvolat skandál záběry chybně interpretovala. „Nick Sandmann a studenti z Covingtonu se stali symbolem fake news a toho, jak zlá média mohou být. Získali pozornost světa a já věřím, že ji využijí pro dobro. Třeba se jim dokonce podaří spojit lidi. Začalo to jako nepříjemnost, ale může to skončit jako ve snu!“ uvedl Trump.

Internetové video ukázalo, jak moc je současná americká společnost rozdělená. Záznamu nepřehledné situace různé skupiny přisoudily zcela odlišnou interpretaci – takovou, která odpovídá jejich vidění světa a politickému názoru. Veřejný prostor pak opanují urážky i vzájemná tvrdá obvinění, jež v konečném důsledku Ameriku dál štěpí.