Spor o sochy připomínající období rasismu v USA. Smutné, říká o jejich zániku Trump

Spor o konfederační památníky rozděluje Ameriku (zdroj: ČT24)

Napříč americkými městy se šíří vlna odstraňování konfederačních památníků. Jejich zastánci tvrdí, že jde o součást bohaté historie USA. Zachování odkazu představitelů Konfederace hájících otroctví prosazuje i prezident Donald Trump, jenž označil zánik symbolů za „smutný a pošetilý“. Odpůrci vidí v sochách v první řadě přežité symboly bělošské nadřazenosti.

Vlna odstraňování konfederačních symbolů začala v USA po předloňském rasovém útoku v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde střelec zabil devět černochů. V bývalých jižanských státech následně vypukl spor o osud pomníků připomínajících Konfederaci, která během občanské války v letech 1861 až 1865 bojovala proti severním Spojeným státům americkým.

Konflikt ukazuje, jak jsou ideály a spory občanské války na jihu USA stále živé. Část místních obyvatel je hrdá na svou povstaleckou minulost. Černoši, kteří tu mnohdy představují většinu obyvatel, ale vnímají památníky jako každodenní provokaci, neboť byly postaveny k uctění lidí, kteří bojovali za zotročení jejich předků.

  • Podle lidskoprávní organizace Southern Poverty Law Center (SPCL), která vznikla v roce 1971, se po občanské válce ve veřejném prostoru objevilo nejméně 1503 pomníků uctívajících Konfederaci. Jsou mezi nimi sochy, památníky, vlajky, ale i jména škol, měst a mostů. V šesti amerických státech mají dokonce svátky, které se vážou ke Konfederaci.
Afroameričan u jedné ze soch v Kentucky
Zdroj: Bryan Woolston/Reuters

Historii nemůžete změnit, argumentuje Trump

Aktivisté a historici už léta požadují, aby se pomníky odstranily nebo přinejmenším zasadily do správného kontextu. Trump je ale pro to symboly zachovat. „Jsem smutný, když vidím, jak je historie a kultura naší skvělé země ničena odstraňováním našich krásných soch a památníků. Historii nemůžete změnit, ale poučit se z ní,“ napsal prezident na Twitteru.

„Robert E. Lee, Stonewall Jackson – kdo bude další, Washington, Jefferson? Jak pošetilé!“ pokračoval Trump v prohlášení, když naznačil, že by někteří aktivisté mohli chtít odstranit po představitelích Konfederace i pomníky zakladatelů USA, neboť byli majiteli otroků.

Právě odstraňování sochy jižanského generála Roberta Leeho z parku ve městě Charlottesville se v sobotu stalo důvodem pro uspořádání demonstrace několika skupin americké krajní pravice, mezi nimiž byli i neonacisté vybavení nacistickými symboly a vykřikující nenávistná hesla.

Po nájezdu auta řízeného bělošským radikálem do účastníků protidemonstrace uspořádané odpůrci rasismu zemřela mladá obhájkyně práv menšin a 19 lidí bylo zraněno.

Trump sice rasismus nejprve odsoudil, později však vinu za násilnosti připsal rovným dílem bílým rasistům i jejich odpůrcům, čímž vyvolal nebývale širokou záplavu nesouhlasných reakcí. Prezident kvůli tomu přišel o sedm poradců a nakonec sbory úplně rozpustil. Proti názoru Trumpa se vyjádřili také jeho ministři diplomacie a spravedlnosti, kteří bělošské násilí jasně odsoudili.

Dejme sochy do muzeí, navrhuje potomek jednoho z předních generálů

Sám potomek kontroverzního generála Leeho souhlasí s tím, aby sochy oslavující jeho předka zmizely z veřejného prostoru. „Pokud padne rozhodnutí tyto sochy (generála Leeho) odstranit, pak je to v pořádku,“ uvedl 54letý prapravnuk konfederačního generála v rozhovoru pro CNN.

„Vhodné“ by podle něj bylo, aby se sochy jeho předka přesunuly z ulic do muzeí, kde by mohly být vystaveny ve správném historickém kontextu. „Skutečně si myslíme, že by generál Lee nikdy nepodporoval takovýto druh násilí. Nikdy by netoleroval nenávistné výroky a násilné akce zastánců nadřazenosti bílé rasy, Ku-Klux-Klanu a neonacistů,“ dodal.

Podle jiného potomka jižanského vojáka je nesmysl se soch zbavovat. „Vy všichni jste přirozeně přejmenovali města a ulice, abyste skoncovali s ukrutnými a represivními vládami, nechtěli jste (jejich představitelw) takto uctívat. Ale to je úplně odlišné od Konfederace. Tohle byli ctihodní muži, kteří bojovali, aby bránili své domy,“ konstatoval člen organizace Synové konfederačních veteránůJoseph Judson Smith III.

Památníky konfederačním vojákům lze nalézt ve 24 amerických státech. Nejde přitom jen o státy na jihu USA, na severu země je jich 24 a dalších 21 ve státech, které za války Severu proti Jihu neexistovaly.

V reakci na násilí ve Virginii odstranila četa pomníky ve středu v Baltimoru. „Po činech domácího terorismu spáchaných o víkendu rasisty v Charlottesvillu musejí města okamžitě tyto pomníky odstranit,“ sdělil člen baltimorské městské rady Brandon Scott.

Místní vesměs chápali, že konfederační sousoší mohlo Afroameričany urážet. Považovali ho ale za zdařilé dílo. „Nejsem si zároveň jistá, že nahrazení těchto soch a odstranění historických připomínek bude skutečným řešením hlubších problémů, které tu máme, jako je rasová nerovnost,“ podotkla kněžka episkopální církve v Baltimoru Joanne Tetraultová.

Stát Maryland, kde leží Baltimore, sice nebyl mezi státy, které za sporů kolem otrokářství vystoupily z tehdejší Unie, ale v konfederačním vojsku jižanských států bojovalo přes 20 tisíc jeho občanů, zatímco za Unii trojnásobek. V Baltimoru je kromě soch obou generálů množství dalších upomínek na toto období amerických dějin.

Debata o odstranění poukazů na konfederační období se vede ale i jinde v USA. Sochy konfederačních vojáků už nechali odvézt z Gainesvillu na Floridě a z Durhamu v Severní Karolíně. Chystá se i odstranění památníku v texaském San Antoniu.