Surrealistická podívaná, komentují média Trumpův názorový obrat

Trump pod palbou kritiky i od republikánů kvůli svému postoji k událostem v Charlottesville (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump vyvolal pozdvižení svými dalšími výroky o protestech v Charlottesville. Na úterní tiskové konferenci v New Yorku se měl jen rutinně vyjádřit k plánům v oblasti infrastruktury, ale Trump se vrátil k událostem ve Virginii a znovu tvrdil, že vinu na tamních násilnostech nenese jenom krajní pravice, ale i tábor jejích odpůrců. Podle Reuters a CNN šlo na tiskové konferenci o téměř surrealistickou podívanou, při níž hojně gestikulující Trump odhalil pravou podstatu svého politického myšlení.

Vaše slova rozdělují Američany.
Lindsey Graham
republikánský senátor ve vzkazu Trumpovi

V Charlottesville v sobotu bělošští rasisté a neonacisté protestovali proti plánům na odstranění sochy konfederačního generála Roberta Leea z místního parku, v ulicích se s nimi pak střetli kritici neonacismu a rasismu. Jeden z bělošských radikálů se pak rozjel autem proti skupině protestujících a zabil přitom dvaatřicetiletou ženu a devatenáct lidí zranil.

Na násilnosti ve Virginii zareagovalo město Baltimore, které v noci na středu odstranilo pomníky připomínající období otrokářství a rasismu na jihu USA v 19. století. Šlo o jezdecké sochy generálů Roberta Leea a Thomase Jacksona, které stály v městském parku.

  • Trump v první reakci na události v Charlottesville hovořil o odpovědnosti „mnoha stran“, po silném tlaku médií a politiků ale v pondělí výslovně kritizoval rasisty a neonacisty.
  • V úterý opět hovořil o tom, že ne všichni viníci byli pravicoví extremisté. Vinu na násilnostech podle něj nesou obě strany, v obou táborech jsou podle něj dobří i špatní lidé. Mimo jiné prohlásil, že levicoví demonstranti „násilně napadli druhou skupinu“. Za jeho vlády se prý rasová situace v zemi zlepšila. Uvedl, že vytváření pracovních míst by mohlo mít pozitivní vliv na zmenšování projevů rasismu v zemi.

Agentura AP upozornila, že mezi protestujícími byli členové Ku Klux Klanu, mnozí z nich byli ozbrojeni a někteří nesli nacistické prapory a provolávali rasistická hesla. Šéf tohoto rasistického hnutí David Duke se o Trumpově projevu vyjádřil pochvalně. „Děkuji, prezidente Trumpe, za vaši čestnost a za odvahu říci pravdu,“ tweetoval. 

Na Twitteru se ale velmi rychle objevila i řada nesouhlasných reakcí. Nezvykle otevřeně zareagovala skupina armádních velitelů. „Armáda ve svých řadách netoleruje rasismus, extremismus nebo nenávist. Je to v protikladu k našim hodnotám a ke všemu, o co od roku 1775 usilujeme,“ uvedl na svém oficiálním twitterovém účtu náčelník generálního štábu pozemního vojska Mark Milley. Podobně se vyslovili další vysocí vojenští velitelé. Žádný se výslovně nezmínil o Trumpovi, podle médií však jde o zjevnou reakci na prezidentův přístup k událostem v Charlottesville. 

Kritika z republikánských řad

Na Trumpovu adresu se kriticky vyjádřilo mnoho republikánů. Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan sdělil, že považuje nadřazování bílé rasy za odpudivé a že v tomto ohledu není morální dvojsmyslnost přijatelná.

Trumpovo obviňování „obou stran“ se nelíbilo ani republikánovi Mittovi Romneymu. „Ne, to není stejné. Jedna strana je rasistická, fanatická, nacistická. Ta druhá je proti rasismu a fanatismu. To jsou morálně jiné světy,“ tweetoval Romney. 

Vlivný senátor John McCain vyzval prezidenta, aby se vyjádřil jasně a nesměšoval bělošské nacionalisty s jejich odpůrci. „Rasisté a Američané, kteří jsou proti nenávisti a fanatismu, nejsou jedno a totéž. To by měl prezident Spojených států říci,“ sdělil McCain.

Senátor Bernie Sanders, který prohrál v předvolební kampani nominační boj v táboře demokratů s Hillary Clintonovou, se domnívá, že Trump svými výroky poškodil USA. „Poškodilo to naši zem a miliony Američanů, kteří bojovali a zemřeli v boji proti nacismu,“ napsal. 

Demokratický senátor Brian Schatz sdělil, že Trumpa nepovažuje za svého prezidenta. „Jako Žid, Američan a lidská bytost nemám slov, abych vyjádřil své znechucení a zklamání. To není můj prezident,“ napsal na Twitteru.

Obama i oba Bushové proti rasismu

K odmítnutí rasismu, antisemitismu a násilí ve všech formách vyzvali Američany někdejší prezidenti George Bush a jeho syn George Bush mladší. Bushové podle agentury AP uvedli, že se modlí za Charlottesville, kde kdysi žil jeden ze zakladatelů Spojených států Thomas Jefferson, jehož slova z Deklarace nezávislosti připomněli. „Všichni jsme stvořeni jako sobě rovni,“ uvedli pravicoví politici, kteří USA dohromady vládli 12 let.

Na násilnosti ve Virginii reagoval i Trumpův předchůdce v úřadu Barack Obama. Tweet, v němž cituje bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu, se stal počtem „lajků“ nejoblíbenějším Tweetem v historii.

„Nikdo se nenarodil s nenávistí vůči jinému kvůli barvě pleti, původu či náboženství,“ citoval Obama Mandelu. „Lidé se nenávisti učí, a pokud se mohou naučit nenávisti, mohou se naučit i lásce. Neboť láska do lidských srdcí vstupuje přirozeněji, než její opak,“ pokračoval.

Média: Surrealismus a památný moment

Podle amerických novinářů Trump v úterý poskytl podporu nacionalistickým skupinám a zcela jistě vystupňoval rasistické napětí a strach. „Jeho politický tým nemá šanci tohle ustát nebo to vzít zpět,“ uvedla CNN. Mnohé zaujal nekompromisní a rezolutní Trumpův tón, který nepřipouštěl námitek.

Podle listu Wall Street Journal neměl žádný skutečný důvod se o den později k celé kontroverzi vracet. Ale zjevně nemohl odolat a zdálo se, že chce dát průchod hněvu nad kritikou svého prvního sobotního prohlášení, které chtěl ospravedlnit tím, že excesy byly na straně stoupenců nadvlády bílé rasy i na straně jejich odpůrců, uvedl WSJ.

Podle agentury Reuters prezidentovy výroky při vystoupení v Trump Tower v New Yorku místy hraničily se surrealismem. Trump vytáhl prohlášení, které četl v sobotu ve zjevné snaze ukázat, že přes kritiku byl jeho původní instinkt, že v Charlottesville bylo na vině „mnoho stran“, správný, napsala agentura. 

Bojovný a nespoutaný prezident Trump ukázal svou autentickou politickou duši, uvedla na svém webu CNN. Podle ní šlo možná o nejpamátnější tiskovou konferenci v historii amerických prezidentů a určitě se stane určujícím okamžikem jeho administrativy. Jeho výroky o bílých rasistech a neonacistech ve Virginii patřily k nejvíce surrealistickým momentům za poslední léta.

Trump přilil do ohně kbelík petroleje a zatančil si kolem plamenů.
Anthony Zurcher
severoamerický dopisovatel BBC

Neméně ohromující byl i tón Trumpova ničím nespoutaného vystoupení. Přímočarý styl připomínající proud vědomí nenechával žádné pochyby: Toto je skutečný Trump, ne předem připravené pondělní vystoupení v Bílém domě , kdy se snažil napravit původní selhání, kdy neodsoudil bílé rasisty, uvedla CNN.

Vzdorná prohlášení ihned obnovila celou kontroverzi jen den poté, co se ji snažil uklidnit prohlášením odsuzujícím bělošské nacionalisty, uvedla televize Fox News. Citovala také známou konzervativní komentátorku Ann Coulterovou, která na Twitteru po úterních Trumpových výrocích ocenila, že „dnes máme našeho lídra zpět“.  

Co se bude dít dál, je zcela otevřené, napsal The Wall Street Journal. Trumpovi podle všeho nikdy nevadilo, že je v politickém establishmentu izolován. V tomto případě se zastal těch, kdo považují za zbytečné odstraňovat všechny historické symboly konfederace jižanských států, která se zformovala v 60. letech 19. století. Ale současně zabředl do debaty o těch nejošklivějších aspektech americké historie, do debaty, která by se mohla stát ještě ošklivější, uzavřel list.