Trump nabídl prodloužení víz milionu imigrantů za peníze na zeď. Demokraté to odmítají

Zprávy: Trump chce vyměnit zeď za prodloužení víz vybraným migrantům (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump nabídl demokratům kompromis, který by prodloužil víza asi milionu migrantů, především těm, kteří se do Spojených států dostali jako děti. Kongres za to má schválit peníze na stavbu zdi u mexických hranic. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová Trumpovu nabídku ale už předem odmítla. Rozpočtová krize znemožňující financování vládních úřadů tak trvá dál.

Trump nabízí demokratům výměnný obchod a zároveň recept na ukončení nejdelší rozpočtové krize v dějinách Spojených států. Chce od nich téměř šest miliard dolarů na stavbu zdi u mexických hranic za dočasnou ochranu mladých migrantů. „Už to musí skončit, a to hned a bez debat. Je to srdcervoucí situace, která ubližuje nevinným lidským bytostem každý den, a to na obou stranách hranic,“ prohlásil prezident.

Za peníze na zeď je Trump ochoten prodloužit o tři roky legální pobyt zhruba 700 tisícům dětí, jejichž rodiče přišli do USA nelegálním způsobem. To samé by platilo pro víc než 300 tisíc uprchlíků, kteří do Spojených států přišli dočasně kvůli válce nebo přírodní katastrofě v jejich zemi. Oba programy v minulosti Trump kritizoval a chtěl je ukončit.

Ani tato nabídka však pravděpodobně demokratické zákonodárce, kteří mají ve Sněmovně reprezentantů většinu, neobměkčí. Demokraté už od počátku označují zeď za nemorální a jako plýtvání penězi daňových poplatníků. Návrh, s kterým Trump přišel, podle nich navíc neřeší situaci mladých migrantů v dlouhodobém horizontu.

„Bohužel je jasné, že jeho návrh je jen souhrnem několika už dříve zamítnutých iniciativ. Každá z nich je nepřijatelná a celkově nepředstavují dobře míněnou snahu o obnovení jistoty v životech lidí. Je nepravděpodobné, že by některá z těchto nabídek prošla Kongresem,“ reagovala na návrhy z Bílého domu šéfka demokratických kongresmanů Pelosiová.

Kvůli sporu o zeď je už pět týdnů bez platu na 800 tisíc úředníků. Část z nich kvůli tomu vyšla v sobotu v Chicagu do ulic. „Je to hrozné, že vláda drží zaměstnance jako zajatce. Už to musí skončit. Všichni kvůli tomu trpíme, podnikání tím trpí. Všechno je napjaté. Lidé nevědí, z čeho příští měsíc zaplatí hypotéku, nájem, jídlo, prostě věci každodenní potřeby, které považujeme za samozřejmé,“ stěžovala si protestující státní zaměstnankyně Kelly. Rozpočtové provizorium trvá už od 22. prosince, což je nejdéle v amerických dějinách.