Nejméně čtyři mrtví po výbuchu plynu v Magnitogorsku. Desítky lidí se pohřešují

Čtyři těla se záchranářům podařilo vyprostit z trosek obytného domu v uralském Magnitogorsku na předělu evropského a asijského Ruska, který částečně spadl po výbuchu plynu. Informovaly o tom ruské tiskové agentury, které opravily zprávy o sedmi mrtvých. Pět až sedm lidí se podle různých zdrojů podařilo vyprostit z trosek živých. Úřady stále nevědí o osudu asi čtyř desítek obyvatel domu. Místo neštěstí navštívil prezident Vladimir Putin, který vyjádřil soustrast rodinám obětí.

K výbuchu v desetipatrovém domě v Magnitogorsku došlo kolem šesté hodiny ráno. Exploze zcela zničila část domu, ve kterém zřejmě spaly desítky lidí. V pondělí mají v Rusku svátek kvůli oslavám konce starého a začátku nového roku, řada obyvatel proto mohla být brzy ráno doma, připomněla agentura Reuters.

Ministr pro mimořádné situace Jevgenij Ziničev uvedl, že pět lidí bylo zraněno a že pod troskami může být 36 až 40 lidí. Ministerstvo podle agentury TASS také sdělilo, že o 35 obyvatelích domu včetně osmi dětí nemá žádné informace.

Většina zdrojů uvádí, že hospitalizovaných je pět a jsou mezi nimi dvě děti. Agentura Interfax napsala, že se z trosek podařilo zachránit sedm lidí.

Pátrání v troskách pokračuje. Na místě panuje dvacetistupňový mráz a v noci má teplota klesnout na minus 27 stupňů Celsia, uvedla agentura TASS. Celkem na místě pracuje 1400 záchranářů. Záchranáři chtějí trosky rozebrat ještě v pondělí. Místní média podle agentury Reuters informovala o tom, že z trosek bylo dopoledne slyšet volání o pomoc.

Dorazín: V Magnitogorsku zasahují stovky záchranářů (zdroj: ČT24)

Hrozí, že se dům zřítí celý

Prezident Putin v Magnitogorsku navštívil krizový štáb a nařídil vytvořit zvláštní vládní komisi pro likvidaci následků neštěstí v čele s ministrem pro mimořádné situace. V gubernátorově doprovodu si také prohlédl zřícený dům. Do uralského města vzápětí přiletěl i šéf federálních vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin, aby osobně dohlédl na průběh vyšetřování.

V domě žilo 120 lidí, výbuch zničil 48 bytů. „Obyvatelé dalších vchodů domu byli evakuováni, pořád totiž hrozí, že se dům zřítí celý. Radnice už pro ně našla nouzové ubytování ve školách a shání pro ně byty. Lidé přinášejí pomoc, pokrývky, někteří si evakuované na dnešní sváteční noc vzali k sobě domů,“ dodal zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín.

V Magnitogorsku, který má více než 415 tisíc obyvatel a leží 1700 kilometrů na východ od Moskvy, vyhlásil gubernátor Čeljabinské oblasti Dubrovskij stav nouze.

Rusko se v posledních letech potýká s podobnými incidenty, upozornila agentura Reuters. Obvykle souvisí s nedbalostí a nedodržováním předpisů, jakož i chabou údržbou. Například v roce 2015 zemřelo při výbuchu plynu ve Volgogradu nejméně pět lidí; loni si exploze plynu vyžádala šest obětí v Iževsku.