V Rusku se po výbuchu zřítila část devítipodlažního domu, nejméně šest obětí

V Rusku se zřítila část devítipodlažního obytného domu (zdroj: ČT24)

Nejméně šest lidí zemřelo a další se zranili při zřícení části devítipodlažního obytného domu ve městě Iževsk na východě evropské části Ruska. Záchranáři stále pátrají po nezvěstných v troskách objektu. Za neštěstí zřejmě může výbuch plynu.

Zřícená část obytného domu v Iževsku
Zdroj: Dmitry Solodyankin/Reuters

Blok obytných domů, jehož jedna část se zřítila, byl postaven v roce 1991. V šestnácti bytech žilo celkem 99 lidí. V době tragédie jich bylo doma deset až patnáct.

„Z celého devítipodlažního komplexu byly úplně zničeny byty z druhého až devátého podlaží. A také dva obchody z prvního patra. Obyvatele domu jsme evakuovali,“ sdělil ředitel ruského Národního centra pro řešení krizových situaci Igor Kutrovskiy.

Záchranáři se hned pustili do prohledávání trosek. Našli několik mrtvých, zraněné převezli do nemocnice. Patnáctiletý chlapec a dívka mohli po ošetření odejít. V nemocnici zůstává dítě a starší žena, která utrpěla vážná zranění a je na jednotce intenzivní péče. Ošetřen byl také jeden ze záchranářů, který si při práci poranil ruku.

„Nejdřív ze všeho musíme dokončit záchranné a vyprošťovací práce. Musíme taky provést nutná bezpečnostní opatření v místě, kde ke zhroucení došlo. Pak se budeme soustředit na konkrétní pomoc a podporu zraněným,“ uvedl ruský ministr pro mimořádné situace Vladimir Puchkov.

Představitel ruské národní gardy odmítl spekulace, že v domě explodovala bomba – předběžné výsledky šetření napovídají, že došlo k výbuchu plynu v jednom z bytů ve druhém nebo třetím patře. Časté jsou problémy s plynovými lahvemi, které Rusové využívají k vaření.

Náčelník udmurtské hlavní správy ruského ministerstva pro mimořádné situace Pjotr Fomin ale naznačil, že šlo o únik plynu z plynovodu v bytě. „Předběžná příčina: plynovod, plyn v bytě,“ řekl.