Čína údajně zatkla dalšího Kanaďana, už třetího

V Číně byl údajně zadržen již třetí kanadský občan. Informoval o tom kanadský list National Post s odvoláním na kanadské ministerstvo zahraničí. Podle řady názorů je zatýkání Kanaďanů v Číně odvetou Pekingu za nedávné zadržení finanční ředitelky a zároveň dcery zakladatele čínského výrobce chytrých telefonů Huawei Technologies Meng Wan-čou v Kanadě.

Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing na středeční tiskové konferenci prohlásila, že o zatčení dalšího Kanaďana neví. Čínské úřady ale často o podobných událostech informují se zpožděním.

Kanadské ministerstvo zahraničí žádné podrobnosti o dalším zadržovaném Kanaďanovi v Číně neuvedlo, ani tento incident nespojilo s dřívějším zatčením Meng Wan-čou v Kanadě.

Čína minulý týden potvrdila, že zadržuje dva kanadské občany, podnikatele Michaela Spavora a bývalého diplomata Michaela Kovriga, pro podezření z aktivit ohrožujících národní bezpečnost.

Zatčení finanční ředitelky čínské firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou v Kanadě Peking ostře odsoudil. Meng byla počátkem prosince zadržena v Kanadě na žádost Spojených států, které ji viní z obcházení amerických sankcí vůči Íránu a podvádění nadnárodních bank při obchodech s Íránem. Kanadský soud ji minulý týden propustil na kauci deset milionů kanadských dolarů (přes 170 milionů korun).