Tatranský národní park slaví sedmdesát let. Přežil i katastrofální vichřici

Je nejstarším národním parkem na Slovensku a prvenství mu patřilo i v bývalém Československu. Přesně před sedmdesáti lety, 18. prosince 1948, byl vyhlášen Tatranský národní park (TANAP). Zřízen byl 1. ledna následujícího roku. Nejznámější částí parku jsou Vysoké Tatry s Gerlachovským štítem, nejvyšším vrcholem Slovenska. Mezi atrakce TANAPu patří také místní živočichové v čele s kamzíkem nebo přenocování na legendární Téryho chatě. Před čtrnácti lety zasáhla park katastrofální vichřice, s jejímiž následky se vyrovnává dodnes.

TANAP je jedním z devíti slovenských národních parků. Rozkládá se na ploše 738 kilometrů čtverečních na území Žilinského a Prešovského kraje a dalších asi 300 kilometrů čtverečních tvoří ochranné pásmo. Na severu sousedí s polským Tatranským národním parkem, jehož rozloha je přes 200 kilometrů čtverečních.

Park zahrnuje nejvyšší část Karpat a člení se na Východní Tatry, tvořené Vysokými a Belianskými Tatrami, a Západní Tatry, které se součástí TANAPu staly v roce 1987. TANAP ročně navštíví přibližně 3,5 milionu turistů, kteří mohou využít chodníky o délce 600 kilometrů. Nejčastějšími návštěvníky Vysokých Tater jsou kromě Slováků Češi a Poláci.

Asi nejznámější částí TANAPu jsou Vysoké Tatry s nejvyšším tatranským vrcholem Gerlachovským štítem, který ční do výšky 2655 metrů nad mořem. Kromě „Gerlachu“ se mohou pochlubit i řadou dalších skalních vrcholů, jako jsou například Kriváň, národní symbol Slováků, Rysy nebo Lomnický štít.

Některé vrcholy jsou dostupné jen s horským vůdcem. Nejvýše položenou ubytovnou s celoročním provozem je legendární Téryho chata (Terinka), která se nachází ve výšce 2015 metrů nad mořem.

V Tatrách se nacházejí také ledovcové doliny, morény nebo horská plesa a chloubou parku je i  výskyt několika endemických živočišných druhů. Tím nejznámějším je tatranský kamzík. V parku lze také spatřit medvěda, rysa, sviště nebo tetřeva. 

V Tatrách se konalo několik závodů Světového poháru v lyžování a v letech 1935 a 1970 hostilo Štrbské Pleso MS v klasickém lyžování. Neúspěšná byla slovenská kandidatura Poprad-Tatry na pořádání ZOH v roce 2006, přednost nakonec dostal Turín.

Češi poslali na obnovu Tater přes osm milionů korun

V roce 1993 Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) vyhlásila TANAP biosférickou rezervací v rámci projektu Člověk a biosféra. Vzácnou oblast však v listopadu 2004 zasáhla pohroma, ze které se bude vzpamatovávat ještě několik desetiletí. 

Mohutná vichřice tehdy za sebou zanechala 2,5 až pět kilometrů široký a 50 kilometrů dlouhý pás vyvrácených stromů a poškozených silnic, tratí, vedení i domů a jen v TANAPu smršť zničila asi čtvrtinu z celkové rozlohy lesů. Katastrofální následky vichřice, která si vyžádala dva lidské životy, umocnil ještě rozsáhlý požár, který vypukl ve Vysokých Tatrách v polovině následujícího roku.

Neštěstí, které Tatry zasáhlo, vyvolalo velkou vlnu solidarity nejen na Slovensku, ale i v zahraničí. Dohromady se na obnovu Tater vybralo několik set milionů korun. Češi poslali prostřednictvím DMS přes osm milionů korun.