Žádná krize středního věku. Čtyřicátiny slaví Národní park Nízké Tatry se zástupy turistů, medvědy, kamzíky i vlky

Nízké Tatry, největší a druhý nejnavštěvovanější národní park na Slovensku, slaví 40 let od svého založení. Se svým populárnějším sousedem na severu, Vysokými Tatrami, si ale tyto hory svými přírodními scenériemi v ničem nezadají. Jejich půvaby oceňují turisté ze Slovenska i zahraničí, kterých jsou na hřebenech k vidění celé zástupy. V zimní sezoně je Chopok největším střediskem zimních sportů v zemi. Demänovský jeskynní systém tvoří zase nejrozsáhlejší soustavu jeskyní na Slovensku.

Pro turisty ze Slovenska, ale i z Česka nebo z Polska, jsou Nízké Tatry jedním z nejznámějších slovenských pohoří. Na několikadenní hřebenovou túru láká milovníky turistiky kromě přírodních krás i hustá síť turistických útulků, takže mohou každou noc strávit pod střechou.

Především západní část Nízkých Tater s vrcholy Ďumbier, který je s 2043 metry nad mořem nejvyšším bodem parku, a Chopok proto kvůli počtu návštěvníků často připomíná spíše městské korzo.

Pochody po turistických stezkách mohou zájemci proložit návštěvou několika zpřístupněných jeskyní. K těm nejoblíbenějším patří Demänovská jeskyně svobody. Část pohoří postihla v roce 2004 ničivá kalamita. I když vichřice tenkrát mnohem více postihla Vysoké Tatry, i v Nízkých Tatrách zničila 2000 hektarů lesa a lesníci museli na čas uzavřít některé značené cesty.

Národní park Nízké Tatry (NAPANT) byl vyhlášen nařízením slovenské vlády 14. června 1978. Rozkládá se na území tří slovenských krajů – Banskobystrického, Žilinského a Prešovského. Od roku 1997 má rozlohu 728 kilometrů čtverečních a jeho ochranné pásmo 1102 kilometrů čtverečních, při svém založení byla jeho rozloha větší.

Rozlohou je největším z devíti slovenských národních parků. Turisté se tam mohou potkat i s medvědem, vlkem nebo rysem, na hřebenech jsou k vidění kamzíci.