V Ankaře vykolejil vysokorychlostní vlak a naboural do nadchodu. Devět mrtvých, desítky zraněných

V Ankaře vykolejil vysokorychlostní vlak a naboural do nadchodu (zdroj: ČT24)

Devět lidí zahynulo a více než čtyři desítky dalších byly zraněny při nehodě vysokorychlostního vlaku v turecké metropoli Ankaře. Tři ze zraněných jsou ve vážném stavu. Osobní vlak narazil do lokomotivy, jejíž posádka právě kontrolovala koleje. Vlak následně vykolejil a naboural do nadchodu.

Vysokorychlostní vlak byl na cestě z Ankary do města Konya, které leží jižně od metropole. Kolem 6:30 místního času (4:30 našeho času) podle tamního guvernéra Vasipa Şahina narazil do lokomotivy. Následně nejméně dva vagony vykolejily a narazily do nadchodu.

Agentura DPA uvedla, že k neštěstí došlo poblíž železniční stanice Marşandiz v západní části Ankary. Podle ní se část nadchodu, do kterého souprava vrazila, zřítila na vagony.

„Zkombinovaly se dvě věci, jedna příznivější a druhá negativní. Vlak se nacházel ještě stále na předměstí skoro pětimilionové Ankary, takže ještě nejel příliš vysokou rychlostí, asi 80 až 90 kilometrů v hodině. Ale protože se na místě nacházela údržbářská lokomotiva, která tam podle ministerstva dopravy neměla co dělat, tak došlo k vykolejení dvou vagonů, což způsobilo to neštěstí,“ uvedl spolupracovník ČT Thomas Kulidakis.

Záchranáři dál prohledávají trosky. „Doufáme, že už nenalezneme žádné další mrtvé,“ uvedl guvernér Şahin. Na místě jsou kromě záchranářů, jimž pomáhají speciálně vycvičení psi, i vyšetřovatelé. Zatím není jasné, zda kolizi způsobila nefunkční signalizace.

Poslední větší železniční neštěstí s větším počtem obětí se stalo v Turecku v červenci, když vykolejil příměstský vlak na severozápadě země poblíž města Çorlu mezi Edirne a Istanbulem. Při nehodě zahynulo 24 lidí a na 300 dalších osob bylo zraněno, většina z nich lehce.

Vydáno pod