U Japonska se srazila vojenská letadla USA. Kongres už kvůli častým nehodám mluví o krizi

Při doplňování paliva za letu u jihozápadních břehů Japonska havarovaly dva letouny americké armády. Japonské ministerstvo obrany našlo dva ze sedmi členů posádek havarovaných letadel. Jeden z nalezených vojáků zemřel. Druhý voják je v dobrém stavu a po zbývajících pěti se nadále pátrá. Počet havárií amerických vojenských letadel po celém světě v posledních letech stoupá. Téma proto bude projednávat americký Kongres.

Bojový letoun F/A 18 a tankovací letadlo KC-130 startovaly ze základny Iwakuni u Hirošimy k pravidelnému tréninkovému letu. Po startu došlo „k mimořádné události“, uvedlo americké velení. Nehoda se stala ve dvě hodiny ráno místního času (středa 18:00 našeho času) asi 320 kilometrů od japonského pobřeží.

Dva členy posádky nalezlo japonské námořnictvo, které záchrannou operaci koordinuje. Do pátrání jsou zapojeny lodě i letadla. 

Srážkami amerických letounů se bude zabývat Kongres

Počet incidentů amerických vojenských letounů v poslední době stoupá. Američtí kongresmani nárůst počtu nehod nazývají „krizí“ a za jejich příčinu označují nepřetržité bojové úkoly letectva, odkládanou modernizaci, nedostatečný výcvik a stárnoucí techniku. Problémem se chtějí zabývat.

List The Military Times začátkem roku uvedl, že počet leteckých havárií v letech 2013–2017 vzrostl téměř o 40 procent. Podle něj při nich zemřelo nejméně 133 příslušníků armády.

Nehody amerického letectva jsou v Japonsku citlivým tématem, obzvlášť pro obyvatele ostrova Okinawa, kde je umístěna největší část amerických jednotek. Opakovaná nouzová přistání a odpadlé části z amerických letadel v poslední době zvýšily obavy místních lidí o svou bezpečnost.

Hlavní základny USA v Tichomoří
Zdroj: Militarybases.com