Letadlo zmizelé „na konci světa“ dnes opět nenalezeno

Sydney - Pátrání po zmizelém malajsijském letadle se dnes soustředilo na oblast Indického oceánu. Satelity tam totiž zachytily dva předměty, které by mohly být se zmizelým Boeingem 777 spojeny. Oblast je ale extrémně odlehlá, oceán je tu až tři kilometry hluboký a objevit jasný důkaz, že se vrak letadla nachází právě zde, tak bude mimořádně složité. K místu zamířila čtyři letadla, z nichž první dvě už dorazila, ale prozatím předmět na moři blíže neidentifikovala. Na místě je také norské plavidlo a pluje k němu britská a australská loď. Australské úřady oznámily, že pro tmu bylo pátrání pro dnešek ukončeno.

„Je třeba si uvědomit, že vzdálenost od pevniny je tak veliká, že posádka má na pátrání jen zhruba 2–3 hodiny, než se musí vydat na zpáteční cestu. Je to jedna z nejodlehlejších oblastí na zemi, kudy nevedou žádné komerční námořní ani letecké trasy, nejsou tam žádné ostrovy a rybářské lodě sem zabloudí jen výjimečně,“ uvedla zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

Pátrací mise do oblasti bičované bouří ve vzdálenosti asi 2 500 kilometrů jihozápadně od Perthu poslala čtyři letadla a několik lodí. Piloti z Austrálie i z Nového Zélandu pátrali po zmizelém letadle na ploše velké jako čtvrtina České republiky. „Je to skutečně velmi z ruky. Není tam čeho se chytit, žádná základna, kam by bylo možné přesunout středisko toho pátrání,“ uvedl letecký publicista Martin Velek.

Jako první dorazilo letadlo australské armády, ale kvůli špatné viditelnosti dané mraky a deštěm větší předmět ani nenašlo. Stejně tak se nepodařilo nic najít ani posádce amerického hlídkového letadla. Čtyři vojenská plavidla vyslala také Čína.

Z lodí k místu jako první doplula norská obchodní loď Höegh St. Petersburg, již vyšetřovatelé požádali, aby změnila kurz a plula k dané oblasti. Plavidlo ale dorazilo už za tmy, takže k hledání také zatím nepřispělo. Loď australského námořnictva Success je od místa vzdálená asi dva dny plavby.

Vyšetřovatelé uvedli, že předměty objevené v jedné z nejodlehlejších částí zeměkoule jsou „důvěryhodným vodítkem“ - ale ničím víc. „Je to to nejnedostupnější místo, jaké si na Zemi můžete představit, ale jestli tam něco je, pak to najdeme,“ řekl australský premiér Tony Abbott novinářům na Papui-Nové Guinei, kde je na návštěvě. „Dlužíme to rodinám těch, kdo byli na palubě,“ dodal.

Vyšetřovatelé mají podezření, že let 370, který krátce po půlnoci 8. března odstartoval z Kuala Lumpuru do Pekingu, byl úmyslně odkloněn tisíce kilometrů od své plánované trasy. Soustřeďují se především na teorie únosu či sabotáže, ale nevyloučili ani technické problémy.

Zdroj blízký pátrání, na který se odvolává agentura Reuters, uvedl, že může trvat „několik dní“, než se podaří zjistit, zda objekty zaznamenané satelitem pocházejí z pohřešovaného letounu.

Malajsijský boeing se pořád nenašel
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Lai Seng Sin

Jeden z objektů, které zachytily satelity, je 24 metrů dlouhý a druhý pět metrů. V oblasti by mohly být další, řekl novinářům John Young z nouzové divize Australského úřadu pro námořní bezpečnost. „Je to vodítko, a je to patrně nejlepší vodítko, jaké právě máme,“ řekl Young. Přesto ale varoval, že může jít například o kontejnery spadlé z lodí, i když větší ze zaznamenaných objektů je delší než běžné přepravní kontejnery.

Místopředseda australské vlády Warren Truss sdělil, že předměty se už mohly potopit, protože satelity je zachytily před pěti dny. „To, co bylo tak dlouho na hladině, tam už možná není. Mohlo se to potopit a klesnout na dno,“ sdělil Truss novinářům v Perthu.

Boeing, případně jeho trosky, už hledá přes pětadvacet zemí. Až do teď byly všechny stopy falešné, ať už olejová skvrna, nebo údajné úlomky letadla.