Odmítnutí brexitové dohody Británii rozdělí, varuje Mayová

Odmítnou-li poslanci dohodu o brexitu, kterou vyjednala vláda s Evropskou unií, Velkou Británii to ještě více rozdělí a rozdělené zemi se nedaří. Během letu na summit největších ekonomik světa G20 v Argentině to řekla britská premiérka Theresa Mayová. Ministerská předsedkyně Spojeného království hodlá představitelům G20 v Buenos Aires říci, že dohoda o brexitu, kterou s EU vyjednala, bude mít na světovou ekonomiku pozitivní dopad.

Během cesty na summit v Buenos Aires Mayová řekla, že se nyní soustředí spíše na to, aby přiměla britské poslance k podpoře vyjednané dohody, než na přípravy „plánu B“ pro případ, že by parlament dohodu odmítl.

„Já i vláda se soustředíme na hlasování, které se bude konat 11. prosince. Budeme členům parlamentu vysvětlovat, proč se domníváme, že je to dobrá dohoda pro Spojené království,“ řekla Mayová v letadle.

V parlamentu se proti současnému znění textu staví nejen opoziční labouristé, liberální demokraté či skotští nacionalisté, ale i severoirští unionisté, kteří menšinový kabinet v Londýně podporují, a zhruba 90 poslanců vládní Konzervativní strany.

Firmy budou mít z brexitové dohody prospěch, slíbí premiérka

Představitelům zemí G20 Mayová na summitu, který v pátek v Argentině začíná, hodlá podle agentury Reuters říci, že brexitová dohoda, kterou její vláda s EU27 vyjednala, bude mít pozitivní dopad na světové hospodářství.

„Náš vztah s EU zůstane blízký… Mezinárodní firmy, které investovaly do výroby ve Spojeném království nebo využívají své evropské základny pro dodávky na trh Spojeného království budou mít z těchto ujednání prospěch,“ řekne Mayová na summitu soudě podle textu, který má k dispozici agentura Reuters.

Mayová je teprve druhou hlavou britské vlády, která navštíví Argentinu, a první, která zavítá do Buenos Aires. Argentinsko-britské vztahy jsou dlouhodobě napjaté kvůli sporu o Falklandské ostrovy. V roce 1982 o ně vedly Londýn a Buenos Aires válku.

V Argentině začíná summit zemí G20 (zdroj: ČT24)

Mayová žádá propuštění ukrajinských lodí a námořníků

Britská premiérka na cestě do Argentiny rovněž vyzvala, aby Rusko propustilo ukrajinské lodě a námořníky, které zadržuje od incidentu v Kerčském průlivu. Londýn podle ní bude nadále usilovat o zavedení „přiměřených sankcí“ vůči Moskvě. Ruský prezident Vladimir Putin se summitu G20 rovněž zúčastní.

Mayová se v Buenos Aires hodlá sejít mimo jiné se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Hovořit s ním chce o vraždě novináře Džamála Chášakdžího i situaci v Jemenu.

Korunní princ Muhammad bin Salmán do Buenos Aires dorazil již dva dny před summitem. Setkal se už s indickým premiérem Naréndrou Módím. Například americký prezident Donald Trump na rozdíl od Mayové řekl, že se setkáním se saúdskoarabským princem nepočítá.