Izraelská vláda je kvůli příměří s Hamasem na pokraji kolapsu. Netanjahu povede obranu sám

Izraelská vláda se po kritizovaném příměří s radikály hroutí (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl výzvy k vypsání předčasných voleb. Vedení ministerstva obrany se ujme sám. Kvůli nesouhlasu s příměřím s Hamasem skončil ve funkci dosavadní ministr Avigdor Lieberman, jenž žádal tvrdší postup vůči radikálům. Po jeho odchodu zůstala Netanjahuovi v parlamentu těsná většina. Koalici ale podrží strana Židovský domov.

Po Liebermanově demisi má vláda ve 120členném parlamentu většinu jediného hlasu. Izraelská koaliční strana Židovský domov nakonec zůstává ve vládě, i když jeho zástupci nešetřili kritikou.

„Uvnitř se děje něco špatného, stát Izrael přestal vítězit. Vnucujeme našim vojákům omezení za omezením… bojí se více vojenského prokurátora než (vůdce Hamasu) Jahjá Sinvára,“ řekl ministr školství a šéf strany Židovský domov Naftali Bennett.

Netanjahu předčasné volby odmítá. „Do voleb nám zbývá celý rok. Jsme uprostřed kampaně a uprostřed kampaně se neodchází ani se nehrají politické hry. Státní bezpečnost převyšuje rámec politiky,“ míní premiér.

Podle Netanjahua by byly předčasné volby nezodpovědné vzhledem k bezpečnostní situaci v zemi. „Mluvil jsem s koaličními partnery. Řekl jsem jim, že přišel čas ukázat zodpovědnost – nepotopit vládu, zvlášť ne v tomto bezpečnostně citlivém období,“ zdůraznil předseda vlády.

Kapitulace před terorem, reagoval na příměří Lieberman

Krizi vyvolaly neshody stran ohledně příměří s palestinským radikálním hnutím Hamas, na které vláda přistoupila po sérii násilností. Někteří politici to označili za odměňování teroristů a požadovali pokračování náletů.

Ministr obrany Lieberman pak kvůli neshodám skončil. „Příměří společně s celým procesem dosažení dohody s Hamasem je kapitulací před terorem,“ míní exministr.

Hamas se raduje

Hnutí Hamas, které vládne v Pásmu Gazy přes deset let, označilo Liebarmanovu demisi za své vítězství. „Je to jeden z výsledků neúspěchu zločinu – izraelské operace – v Khan Younis, neúspěch Liebermanovy politiky obléhání Pásma Gazy a taky výsledek vytrvalosti našeho palestinského lidu,“ konstatoval představitel hnutí Ismail Radwan.

Násilí na hranici Izraele a Pásma Gazy se před příměřím vystupňovalo po víc než sedmiměsíčních násilných protestech Palestinců. Při jejich potlačování zastřelila izraelská armáda na dvě stě Palestinců.

Události ČT: Netanjahu zatím udržel parlamentní většinu (zdroj: ČT24)