Na hranicích Pásma Gazy s Izraelem má platit příměří, jeho dodržování je ale nejisté

Napětí v oblasti Gazy roste, Izraelci a Palestinci hlásí oběti (zdroj: ČT24)

Izrael a palestinské radikální skupiny z Pásma Gazy přistoupily po třídenním násilí na příměří, které podle izraelských médií zprostředkovaly Egypt, OSN, Norsko a Švýcarsko. V oblasti Pásma Gazy přitom i v úterý pokračovalo ostřelování mezi izraelskou armádou a palestinskými radikály. Z vyjádření obou stran ale není zcela jasné, zda bude příměří dodržováno.

Izrael dohodu oficiálně nekomentoval, jeho diplomatické zdroje však potvrdily, že příměří bylo dosaženo. Zároveň ale uvedly, že si Izrael ponechává volnou ruku k dalším případným operacím.

„Izrael si ponechává právo jednat. Požadavky na příměří ze strany Hamasu jsme obdrželi skrze čtyři různé zprostředkovatele. Izrael odpověděl, že události v terénu rozhodnou (zda příměří vejde v platnost),“ uvedl podle webu listu The Times of Israel představitel Izraele, který si nepřál být jmenován.

Palestinské radikální skupiny ve společném prohlášení uvedly, že přistoupily na příměří navržené Egyptem a že jsou připraveny je dodržovat, pokud je neporuší Izrael a nezačne na Palestince útočit. Vůdce Hamasu Ismáíl Haníja uvedl, že příměří je možné, pokud Izrael zastaví útoky.

Od neděle zemřelo šestnáct lidí

Příměří bylo dosaženo po třídenních násilnostech, při nichž bylo na palestinské straně od neděle zabito 14 lidí, na izraelské dvě osoby.

Armáda v úterý večer vydala podrobnou zprávu o operacích. Její protivzdušná obrana údajně zničila 460 raket vypálených z Pásma Gazy. Sama pak zaútočila na 160 cílů spojených se skupinami Hamas a Islámský džihád v Pásmu Gazy. Eskalace za posledních 24 hodin je podle agentury Reuters nejhorší v oblasti od roku 2014. 

Důvodem ostřelování Izraele byla nedělní operace izraelského komanda v Pásmu Gazy. Vojáci zabili sedm radikálů, sami přišli o jednoho muže.

V pondělí následovala palestinská palba na Izrael, jehož armáda při odvetných útocích zabila podle listu Haarec od pondělka sedm lidí; na izraelské straně byl v pondělí jeden mrtvý. Je to ale také Palestinec, a to obyvatel Západního břehu Jordánu, který do izraelského Aškelonu jezdil za prací. 

Izraelci v Pásmu Gazy zasáhli také studio televize al-Aksá. „Izrael použil metodu, která se nazývá klepání na okno. Jeden granát se slabou brizancí dopadne na střechu, aby varoval ty, kdo jsou uvnitř budovy. A třeba po deseti minutách následuje hlavní úder,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

  • Ostřelováním se tak vyhrotily protesty na hranicích Pásma Gazy s Izraelem, kde Palestinci od konce března násilně demonstrují za právo vrátit se na území, která kdysi obývali a která jsou už 70 let ve státě Izrael. Protestují i proti blokádě Pásma Gazy, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007, když oblast ovládlo hnutí Hamas. Blokáda a konflikt Hamasu s Izraelem způsobily na tomto území ekonomickou krizi. Od roku 2007 vedl Hamas s Izraelem tři války, naposledy v roce 2014.
Zpravodaj ČT Borek: Raketové útoky stále pokračují (zdroj: ČT24)