Palestinci vypálili na Izrael stovku střel, následoval protiútok a nálety na Pásmo Gazy

Při silné palbě z palestinského Pásma Gazy byl v Izraeli zasažen autobus a jeden Izraelec utrpěl těžké zranění. Při následných izraelských odvetných útocích přišli podle úřadů v Pásmu Gazy o život dva Palestinci a tři byli zraněni. Podle armády bylo z pásma vypáleno přes 100střel a v Izraeli byla aktivována protiraketová obrana.

Palba následovala po nedělním násilí, při němž přišlo o život sedm Palestinců a jeden izraelský voják. Útok ve městě Chán Júnis vedly izraelské speciální jednotky. „Byly v civilu, nepohybovaly se ve vojenských vozidlech. Vojáci se nacházeli zhruba tři kilometry uvnitř Pásma Gazy,“ popsal situaci zpravodaj ČT v Izraeli David Borek.

„Poté, co se na operaci Izraelců přišlo, došlo k přestřelce. Na místě zůstalo sedm mrtvých Palestinců včetně regionálního lídra Hamasu v oblasti Chán Júnisu a jeden mrtvý izraelský podplukovník,“ dodal Borek. Izraelcům se následně podařilo i s tělem mrtvého vojáka dostat za podpory letectva z Pásma Gazy pryč. 

Napětí v Pásmu Gaza se stupňuje (zdroj: ČT24)

Klid zbraní je ohrožen

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli násilnostem přerušil návštěvu Paříže, kde se účastnil oslav stého výročí konce první světové války. „Situace je napjatá, protože v těchto dnech bylo finalizováno příměří mezi Izraelem a Pásmem Gazy, které mělo nastolit cosi jako klid zbraní. A tato epizoda může mít velký dopad,“ upozornil Borek.

Palestinci v Gaze od konce března protestují u hranice s Izraelem proti izraelské blokádě a za možnost vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli. Dosud izraelští vojáci při protestech zastřelili více než 200 Palestinců, včetně desítek mladistvých, a tisíce dalších postřelili. Zabit byl jeden izraelský voják.

Borek: Celá epizoda může mít velký dopad na chystaný klid zbraní (zdroj: ČT24)

Pásmu Gazy vládne od roku 2007 radikální hnutí Hamas, které vedlo proti Izraeli tři bojové kampaně. Hamas tvrdí, že protesty budou pokračovat, dokud Izrael blokádu neukončí.