Mayovou kvůli návrhu „rozvodové dohody“ opouštějí ministři. Brexit se bez obtížných rozhodnutí neobejde, reagovala

Kvůli návrhu dohody o brexitu se drolí vláda v Británii (zdroj: ČT24)

Kvůli nesouhlasu s návrhem dohody o odchodu Velké Británie z Evropské unie, který ve středu v noci podpořil kabinet premiérky Theresy Mayové, odstoupil z funkce britský ministr pro brexit Dominic Raab a po něm také ministryně práce Esther McVeyová. Mayová následně v projevu k poslancům Dolní sněmovny uvedla, že odchod Spojeného království z EU se neobejde bez obtížných rozhodnutí. Ústupky činí podle ní nejen Londýn, ale i Brusel. Britská vláda se podle ní stále připravuje i na možnost odejít z EU neřízeně bez dohody. Zvážit setrvání Británie v EU ale premiérka odmítá. Někteří konzervativní poslanci už vyzývají k vyvolání hlasování o nedůvěře Mayové.

„Dnes jsem rezignoval na post ministra pro brexit. Nemohu s klidným svědomím podpořit podmínky navrhované v naší dohodě s EU,“ napsal Raab na Twitteru, kde zároveň přiložil kopii rezignačního listu adresovaného Mayové.

Raabovo rozhodnutí mezitím podle agentury Reuters ocenila malá severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), o jejíž podporu se menšinová vláda konzervativců premiérky Mayové v parlamentu opírá.

V dopise Raab vysvětluje důvody, proč se rozhodl odstoupit. „S politováním sděluji, že po včerejším (středečním) kabinetním zasedání musím rezignovat,“ píše Raab premiérce. Uznává sice, že chápe, proč se Mayová rozhodla hájit podobu dohody, se kterou vláda ve středu souhlasila, sám ji ale podpořit nemůže.

„A to ze dvou důvodů. Za prvé, jsem přesvědčen, že regulační opatření navrhované pro Severní Irsko představuje velice reálnou hrozbu pro celistvost Spojeného království,“ tvrdí Raab. Jako druhý důvod zmínil nesouhlas s pojistkou, která by v případě neexistence ujednání o podobě budoucích vztahů po konci přechodného období začala platit, aby mezi Severním Irskem a unijním Irskem nevznikla žádná tvrdá hranice. Raab kritizoval, že právo veta v tomto případě drží EU. Evropská unie Británii podle něj vydírala a dohoda neprojde parlamentem.

Raab později řekl BBC, že Brusel při vyjednávání Británii vydíral a výsledná dohoda neprojde britským parlamentem. Jeho země by podle něj měla vyjednávání ukončit a přijmout krátkodobé problémy, než aby „se upsala podmínkám, které by ji mohly poškodit na dlouhé roky dopředu“, napsala hlavní politická zpravodajka BBC. Raab údajně přesto stále podporuje premiérku Mayovou a diskuse o jejím nahrazení považuje za nezodpovědné.

Odstoupila i ministryně práce a tři další vládní činitelé

Svou rezignaci ohlásila i ministryně práce McVeyová. Uvedla, že po bouřlivém středečním jednání vlády, která nakonec podpořila návrh dohody o britském odchodu z Evropské unie, nevidí jinou možnost než kabinet opustit. Na Twitteru stejně jako Raab zveřejnila rezignační dopis a napsala, že premiérku informovala ve čtvrtek ráno.

McVeyová v rezignačním dopise napsala, že uskutečnění brexitu je věcí důvěry a záležitostí pro budoucnost a celistvost Británie. „Dohoda, kterou jste včera (ve středu) předložila kabinetu, nerespektuje výsledky referenda,“ uvedla nyní již bývalá ministryně. Zároveň tvrdí, že návrh dohody nesplňuje dřívější sliby Mayové, že Británie získá opět kontrolu nad svými financemi, hranicemi a obchodní politikou. „V těchto věcech jsem vás vždy podporovala,“ napsala premiérce McVeyová. Stejně jako Raab vyslovila obavy, že dohoda ohrozí britskou územní celistvost.

„Od názoru, že žádná dohoda je lepší než špatná dohoda, jsme se přesunuli k postoji, že jakákoli dohoda je lepší než žádná dohoda,“ zdůraznila McVeyová. „Toto nemohu hájit a pro takovou dohodu hlasovat nemůžu,“ dodala.

Rezignaci oznámili také tři níže postavení členové vládního aparátu. Státní tajemník pro Severní Irsko Shailesh Vara, který odchod z kabinetu ohlásil jako první, oznámil, že nemůže souhlasit s brexitovou dohodou, podle které Británie uvázne na půli cesty bez časového harmonogramu toho, jak se opět stát suverénní zemí.

Kromě něj se kvůli poslednímu vývoji rozhodli své funkce opustit také náměstkyně na ministerstvu pro odchod z EU Suella Bravermanová a poradkyně ministra školství Anne-Marie Trevelyanová.

Mayová: Jde stále jen o návrh, ne konečnou verzi

Mayová později v projevu k poslancům zdůraznila, že návrh dohody podpořený ve středu jejím kabinetem je stále jen návrhem, ne konečnou verzí. Otázka hranice mezi Irskem a Severním Irskem, která je pro EU i Británii klíčová, může být podle ní vyřešena v rámci budoucí dohody o vztazích mezi Spojeným královstvím a EU. S podmínkami takzvané irské pojistky, která má zajistit volnou irskou hranici, není podle Mayové spokojená ani Británie, ani EU.

„Volba je jednoduchá. Můžeme si vybrat odchod bez dohody, podstoupit riziko neuskutečnění brexitu, nebo se sjednotit a podpořit tu nejlepší dohodu, která mohla být dojednána,“ prohlásila v emotivním projevu premiérka.

Zdůraznila, že současný návrh brexitové dohody je stále jen návrhem. „Ten nás ale posouvá blíže ke skutečné dohodě,“ řekla. Upozornila, že EU dala Londýnu jasně najevo, že si nemůže dojednat podmínky na míru, takže poslanci mohou zapomenout na to, že by Británie mohla následovat norský či kanadský model.

Mayová uznala, že brexitový proces je nepříjemný, ale je přesvědčena, že lze dosáhnout dobré dohody, která bude v zájmu Británie. Dodala, že je přesvědčena o možnosti učinit pro Británii správná, i když nesnadná rozhodnutí. „Mám odpovědnost vůči obyvatelům každé části naší země a tomu hodlám dostát,“ řekla. 

Téměř neexistuje jiná volba (než dohodu schválit). Úloha premiérky Mayové je vysvětlit jednotlivým poslancům nebo lordům, aby si uvědomili, že na stole jsou dvě možnosti – jedna je ta dohoda, jak byla vyjednaná, a druhá je divoký brexit s tím, že nová dohoda by trvala léta a dopad na britskou ekonomiku by byl obrovský.
Aleš Chmelař
státní tajemník pro evropské záležitosti

Návrh zahrnuje i možnost prodloužení přechodného období po britském odchodu z EU, což mnozí konzervativci kritizují, neboť v takovém případě nemusí být jasné, kdy přesně zvláštní režim skončí. „Přechodné období prodlužovat nechci a ani nejsem přesvědčena, že tak budeme muset učinit,“ řekla premiérka.

Návrh dohody hájila Mayová i na večerní tiskové konferenci. Uvedla, že přináší to, pro co lidé hlasovali v referendu a co je v národním zájmu. Do funkce ministra pro brexit, na kterou rezignoval Raab, Mayová podle svých slov zatím nikoho nejmenovala. Spekuluje se, že post nabídla ministru životního prostřední Michaelovi Goveovi. Podle některých britských médií ale vše nyní nasvědčuje tomu, že i Gove na funkci ministra rezignuje.

Část konzervativců chce Mayovou sesadit

Někteří konzervativní poslanci vyzývají k hlasování o nedůvěře Mayové jako šéfce strany. Vlivný člen Konzervativní strany a zastánce tvrdého brexitu Jacob Rees-Mogg řekl, že podmínky nutné pro vyvolání hlasování by mohly být splněny během několika týdnů. Odnětí podpory by znamenalo, že by se Mayová poroučela z premiérského křesla. Podle Reese-Mogga by ji mohli nahradit třeba bývalí ministři Boris Johnson, David Davis či Dominic Raab.

Hlasování o důvěře se podle stranických pravidel musí přitom uskutečnit v případě, že o to požádá 15 procent konzervativních poslanců. V současnosti by jich tak muselo dopis předsedovi příslušného výboru poslat 48.

Rees-Mogg, který stojí v čele skupiny konzervativců prosazujících důslednější odloučení Británie od EU, oznámil, že takový dopis již odeslal. Zpravodajská stanice BBC uvedla s odvoláním na sira Grahama Bradyho, předsedu výboru, u kterého se dopisy scházejí, že jich potřebných 48 ještě není.

Pokud by se hlasování o nedůvěře Mayové podařilo vyvolat, museli by její odpůrci na svou stranu získat většinu z 315 konzervativních poslanců. Hlasování se přitom může konat jen jednou za rok. Pokud by tak Mayová hlasování přečkala, byla by její pozice posilněna.

Mayová nemá jistou podporu v britském parlamentu (zdroj: ČT24)

Labouristé: Vláda Mayové se zmítá v chaosu

Premiérka se v parlamentu bránila tvrdé kritice z vlastních řad i od opozice. Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn premiérce vyčetl, že její vláda se zmítá v chaosu a že předložený návrh brexitové dohody nesplňuje žádnou ze šesti podmínek k získání labouristické podpory. Labouristé chtějí mimo jiné silné budoucí vztahy z EU a zachování stejných výhod, jako má země nyní díky jednotnému unijnímu trhu a celní unii.

„Pokud Dominic Raab nemohl dohodu podpořit, poslanci tak také nemohou učinit,“ řekl Corbyn. „Odchod bez dohody není řešením,“ dodal labouristický předák. Corbyn se Mayové mimo jiné zeptal, zda přechodné období může trvat do roku 2099, neboť v 585stránkovém návrhu dohody je tento zvláštní režim ohraničen časovým údajem 20XX. 

Také představitelé Severoirské unionistické strany (DUP) vyjadřují nesouhlas s návrhem dohody. Je zcela zřejmé, že tato dohoda je mrtvá, řekl podle agentury Reuters Jim Wells, který zasedá v severoirském zákonodárném sboru. Vedení DUP se od středečního večerního jednání s premiérkou Theresou Mayovou ke svým hlasovacím plánům nevyjádřilo.

Britský poslanec za DUP Jim Shannon nicméně řekl zpravodajské společnosti BBC, že strana „rozhodně bude“ v parlamentu hlasovat proti dohodě, které dala britská vláda ve středu zelenou po dlouhé mimořádné schůzi. „Cítíme se velmi zrazeni,“ dodal.

Polský premiér Mateusz Morawiecki na návštěvě Prahy přivítal kompromis v jednání o brexitu. Český premiér Andrej Babiš pak uvedl, že je na podobu dohody zvědavý a že se ji dozví na summitu EU příští týden.

Mimořádný summit zasedne koncem listopadu

Textem dohody, kterou ve středu v noci po několikahodinovém jednání kabinet premiérky Mayové podpořil, se bude 25. listopadu zabývat mimořádný summit Evropské unie.

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska dosažený text plní cíle, které si před jednáním stanovilo ostatních 27 unijních zemí. Dohoda omezuje škody, které britský odchod znamená, a zároveň chrání zásadní zájmy a principy sedmadvacítky, míní Tusk.

Šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier uvedl, že text je spravedlivý, vyvážený a zohledňuje také britské pozice. V příštích dnech podle něj budou pobě strany pokračovat v intenzivních rozhovorech tak, aby nejpozději v úterý měly členské země k dispozici také finální verzi politické deklarace popisující plány obou stran na budoucí spolupráci v řadě oblastí.

Nyní byl publikován jen kratší rámcový dokument uvádějící, co by v deklaraci podle představ obou stran mělo být napsáno.

Oba dokumenty – rozvodovou smlouvu i politickou deklaraci o budoucích vztazích – by měli šéfové států a vlád podpořit společně. „Je před námi stále dlouhá cesta,“ připustil Barnier.

Britskou vládou odsouhlasený dokument musí kromě lídrů 27 zemí podpořit také europarlament. Ještě ale čeká premiérku Theresu Mayovou složité a nejisté schvalování v britském parlamentu. Pokud text britští zákonodárci odmítnou, odejde Británie 29. března 2019 z EU „natvrdo“, tedy bez brexitové dohody a se všemi negativními důsledky, které by z toho plynuly.

Tusk poznamenal, že ačkoli je domluva stran na textu úspěch, nic to nemění na jeho názoru, že brexit znamená prohru pro EU i pro Británii a v zásadě jde nyní jen o snahu omezit škody. „Entuziasmus britské premiérky o brexitu jako takovém nesdílím,“ podokl Tusk v reakci na středeční vyjádření Mayové po jednání britského kabinetu. Premiérka mimo jiné prohlásila, že dohoda Británii umožní „vybudovat lepší budoucnost“.

  • Práva občanů: Dohoda zaručuje ochranu práv více než tří milionů unijních občanů, kteří žijí v Británii, a zhruba milionů Britů, kteří pobývají v Evropské unii.
  • „Mezidobí“: Dohoda obsahuje časově omezené období, které potrvá až do konce roku 2020 a během kterého se obě strany budou připravovat na zavedení nové formy vzájemných vztahů.
  • Finanční vyrovnání: „Naše závazky vyřeší 35 až 39 milard liber,“ uvedl úřad premiérky Theresy Mayové s tím, že tato část dohody zatím není pevně ujednaná.
  • Jak se budou řešit spory: Neshody mezi Británií a Unií, které v budoucnu nebude možné vyřešit domlouvou, by měla řešit nezávislá komise. 
  • Regionální potraviny: Výrobky, které nesou regionální označení, jako skotská whisky, budou chráněné až do doby, než se podaří zavést nové konkrétní podmínky ekonomických vztahů mezi Unií a Británií. Spojené království ale opustí společnou zemědělskou politiku. 
  • Konec volného pohybu: Volný pohyb mezi ostrovním královstvím a Unií skončí. Dohoda ale umožní cestování bez víz pro krátkodobé turistické pobyty a obchod. 
  • Obchod: Vzniknout má zóna volného obchodu bez tarifů či kvót.
  • Zahraniční politika a obrana: Unie a Británie zůstávají blízkými, ale flexibilními partnery. Británie se nadále může účastnit evropských misí a projektů, a to podle vzájemného uvážení. Případné sankce mají obě strany konzultovat. Dohoda podporuje výměnu informací zpravodajských služeb.
  • Doprava: „Rozvodová dohoda“ mezi Unií a Británií obsahuje rovněž komplexní pravidla o letecké dopravě a provozovatelích autobusové a nákladní dopravy.
  • Zdroj: BBC