Krejčířovu ženu zatkli u soudu, mají políčeno i na jeho syna

Johannesburg - Manželku českého podnikatele Radovana Krejčíře Kateřinu zatkla jihoafrická policie po příchodu k soudu, který dnes rozhodoval o žádosti jejího muže o propuštění na kauci. Speciální jednotka pro boj s organizovaným zločinem ji zatkla kvůli držení kradeného automobilu a podezření z podvodu. V pondělí má stanout před zvláštním soudem pro hospodářskou kriminalitu v Pretorii, kde by se měl objevit i Krejčířův starší syn Denis. Krejčířovu žádost soud zamítl, právníci se chtějí odvolat.

Právníci českého podnikatele označili dnešní zákrok policie u soudu za „podlý“. Mluvčí speciální jednotky pro boj s organizovaným zločinem, takzvaných Jestřábů (Hawks) Paul Ramoloko uvedl, že Krejčířová byla zatčena kvůli kradenému autu, nalezenému u Krejčířova sídla v Bedfordview. „Připojíme k tomu obvinění z podvodu, o jejich povaze ale teď nemůžeme mluvit,“ řekl deníku The Star mluvčí „Jestřábů“, kteří Kateřinu Krejčířovou po zadržení odvedli ze soudní budovy v poutech. Objevila se také informace, že spolu s ní chtěli policisté zatknout i syna Denise, ten se ale dnes na otcovo přelíčení nedostavil. Krejčířův právník Piet Du Plessis pak serveru Power News sdělil, že 22letý Denis Krejčíř se policii v pondělí sám vzdá.

Podle reportéra ČT Dalibora Bártka měla nepochybně Krejčířova žena tušení, že se na ni policie u soudu chystá, protože se vyhýbala všem rizikovým situacím, kde by k jejímu zatčení mohlo dojít. Soudní jednání ale v poslední době představovala zřejmě jedinou možnost vidět manžela.

Reportér Dalibor Bártek: Kateřina je Krejčířův bílý kůň (zdroj: ČT24)

Všechen majetek českého podnikatele v JAR je psán právě na jeho choť. Jihoafrický finanční úřad ho loni zablokoval kvůli vyšetřování mnohamilionových daňových podvodů, kterých se měl Krejčíř dopustit. Kromě toho Krejčíře tisk v JAR spojuje s celou řadou dalších zločinů, včetně asi desítky vražd.

Krejčíř v souvislosti se zatčením manželky a se zájmem policie o svého syna prohlásil, že se nebude mít kdo postarat o jeho mladšího potomka, kterému jsou teprve čtyři roky. Krejčířova matka Naděžda, která je rovněž v JAR a přišla dnes s Kateřinou Krejčířovou k soudu, to podle podnikatele nezvládne, neboť nedávno prodělala infarkt a navíc nemluví anglicky.

Devětatřicetiletá Kateřina Krejčířová (dívčím jménem Janoszová)

  • se podle českých médií se svým mužem seznámila na počátku 90. let.
  • Krátce po rozvodu s první manželkou Kamilou měli svatbu.
  • Záhy po ní se jim narodil první syn; druhý syn přišel na svět v říjnu 2009, tedy v době, kdy už oba manželé několik let pobývali v Jihoafrické republice
  • Za manželem se vypravila již nedlouho po jeho útěku v červnu 2005, nejprve na Seychely, později jej následovala i do JAR.
  • Krejčířová studovala hru na housle na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, nadaná houslistka ale podle vzpomínek pedagogů krátce po maturitě otěhotněla a hudební kariéře se tak nevěnovala.

Sám uprchlý český podnikatel žádal o propuštění z vazby na kauci již poněkolikáté. Jihoafrická policie podnikatele zatkla na konci listopadu 2013 kvůli podezření z únosu a pokusu o vraždu. Krejčíř všechna obvinění odmítá. Žádost o puštění z vazby mu jihoafrické soudy už ale dvakrát zamítly a nedovolily mu ani odvolat se proti tomu k nejvyššímu odvolacímu soudu v JAR.

Radovan Krejčíř před soudem v JAR
Zdroj: ČTK/SAPA/Werner Beukes

Totožný verdikt si Krejčíř vyslechl i dnes. Soudce Reginald Dama sice uznal, že některá fakta, která obhajoba k žádosti předložila, jsou nová. Nepřesvědčila ho ale natolik, aby Krejčíře po listopadovém zatčení pustil na svobodu. Krejčířovi nepomohl ani argument, že se po dnešním zatčení manželky musí postarat o čtyřletého syna. Podnikatel tak dál zůstane ve vazební cele.

Krejčíř žije s rodinou v JAR od roku 2007. Přesídlili tam ze Seychel, kam podnikatel utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v České republice. V Jihoafrické republice, kde ho média spojují s řadou zločinů, Krejčíř požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. V České republice byl loni pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

V JAR zadrželi Krejčířovu manželku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod