Norská fregata je po srážce s tankerem poškozena i pod hladinou. Záchranáři ji chtějí dostat na břeh

Při návratu z námořních manévrů NATO se poblíž města Bergen srazila norská fregata s tankerem plujícím pod maltskou vlajkou. Sedm lidí se zranilo. Loď norského námořnictva KNM Helge Ingstad je nakloněná a podle odhadů hasičů jí hrozí potopení.

Fregata Helge Ingstad a tanker Solo TS plující pod maltskou vlajkou se srazily ve středu kolem čtvrté hodiny ranní před ropným terminálem poblíž západonorského města Bergen. Příčina kolize není dosud známá.

Podle hasičů válečnou loď drží na místě remorkér. V jejím trupu je díra, kterou se podle dostupných informací zatím nepodařilo utěsnit. Tanker naložený surovou ropou byl poškozen jen mírně.

Poškozená norská fregata Helge Ingstad
Zdroj: ČTK/AP/Marit Hommedal

„Po kolizi se ukázalo, že fregata Helge Ingstad je poškozena nad úrovní mořské hladiny i pod ní. Škody pod hladinou jsou takového rozsahu, že loď není stabilní,“ uvedl Sigurd Smith z velitelství norských námořních sil.

„Bylo rozhodnuto, že plavidlo vyzdvihneme na pevninu. Břehy jsou v této oblasti ale poměrně strmé. Stále hrozí nebezpečí, že by loď mohla sklouznout zpátky do moře, naklonit se či potopit. Stále pracujeme na zajištění plavidla,“ dodal Smith. Norská pobřežní stráž uvedla, že na vodě je patrný únik paliva.

„Jsme teď ve fázi, kdy se snažíme plavidlo zajistit,“ uvedl velitel norského námořnictva Andreas Stensoenes. Remorkéry loď vytlačily do mělkých pobřežních vod, kde se loď nemůže plně potopit.

Norská fregata narazila do tankeru
Zdroj: ČTK/AP/Marit Hommedal

Při nehodě bylo lehce zraněno osm osob. Podle údajů norské záchranné služby se v době srážky na palubě fregaty nacházelo 137 lidí. Mluvčí norské tiskové agentury NTB uvedl, že všichni byli zachráněni. Tanker naložený surovou ropou byl poškozen jen mírně. Třiadvacetičlenné posádce tankeru se nic nestalo. 

Loď Helge Ingstad o výtlaku 5290 tun byla spuštěna na vodu v roce 2009. Na délku měří 133 metrů. Na palubě nese vrtulník a je rovněž vybavena torpédy a raketami na obranu proti lodím a letadlům. Je jednou z pěti fregat třídy Fridtjof Nansen norského královského námořnictva, které jsou vybaveny americkým zbraňovým systémem Aegis a multifunkčním radarem SPY-1F.

V oblasti byly přerušeny dodávky ropy

Norská největší ropná a plynárenská společnost Equinor, dříve známá jako Statoil, uvedla, že „z preventivních důvodů“ přerušila veškerou činnost kolem terminálu Sture, kde se lodi srazily.

Podle norského deníku Dagens Naeringsliv několik ropných plošin, které normálně pumpují ropu do terminálu Sture, přestalo surovinu dodávat. Podle Equinoru není jasné, kdy budou dodávky ropy obnoveny. 

Vydáno pod