Donald Trump označil výsledky voleb za skvělé. Vyzval demokraty ke spolupráci

Trump: Výsledek voleb je skvělý (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že výsledek voleb je pro republikány velmi dobrý. Ocenil, že se dařilo zejména těm kandidátům, které on sám podpořil, a že zároveň propadli republikáni, s nimiž měl spory. V úterních volbách si republikáni udrželi kontrolu nad Senátem, přijdou však o většinu ve Sněmovně reprezentantů. Ta po osmi letech připadne demokratům. Trump proto doufá, že s ním budou spolupracovat na rozvoji ekonomiky, infrastruktury, obchodní politiky či snížení cen některých léků.

„Včerejšek byl neuvěřitelným dnem. Dokázali jsme posílit v Senátu a dokázali jsme překonat očekávání, co se týče dolní komory. A to navzdory tomu, že demokraté měli na své straně média a velmi bohaté sponzory,“ zhodnotil prezident Trump výsledek úterních voleb na tiskové konferenci.

Trump připomněl, že v posledních dnech podpořil jedenáct kandidátů, z nichž celkem devět uspělo. Ocenil rovněž spolupráci s šéfem republikánských senátorů Mitchem McConnellem.

Předseda republikánských senátorů Mitch McConnell poděkoval za pomoc v kampani prezidentu Trumpovi (zdroj: ČT24)

Prezident zároveň zdůraznil, že řada republikánských kandidátů jeho podporu odmítla. „To jsou boje, které jsme mohli vyhrát. Ale tito kandidáti se rozhodli, že nebudou stát za tím, co prosazujeme. Jenže pro mnoho lidí to bylo zřejmě důležité,“ prohlásil prezident. Už dříve na Twitteru napsal, že ti, kteří s ním v kampani nespolupracovali, „říkají na shledanou!“.

Hlavním tématem bylo zdravotnictví – a to platí i dál

Výsledek, kdy republikáni ztratili většinu v dolní komoře, označil prezident za příležitost začít spolupracovat s demokraty. „Mohlo by to být skvělé. Máme hodně společného v oblasti infrastruktury, zdravotnictví a snížení cen léků na recept,“ řekl s tím, že spolupráce by se mohla týkat rovněž oblastí obchodní politiky a ekonomiky. Právě zdravotnictví bylo podle průzkumů pro největší procento Američanů ve volbách nejdůležitějším tématem.

Trump vyjádřil také uznání možné budoucí předsedkyni sněmovny Nancy Pelosiové, která podle něj tvrdě pracuje a post v čele komory si zaslouží. Spolupráce bude podle Trumpa možná ale jen v případě, že demokraté nebudou „agresivně napadat jeho administrativu“. Trump varoval před tím, aby demokraté v kongresové komoře zahajovali vyšetřování jeho aktivit, protože by to prý zablokovalo legislativní procesy. Právě to nově nabytá většina v dolní komoře demokratům umožňuje. 

Pelosiová Trumpovi vzkázala, že nejprve bude muset jeho vláda stáhnout coby gesto dobré vůle všechny žaloby, které podala na na systém zdravotního pojištění dřívějšího prezidenta Baracka Obamy známý jako Obamacare. Jeho likvidace byla jedním z hlavních boů Trumpova politického programu. 

Obhajobu Obamacare označila Pelosiová za hlavní a vítězný trumf demokratů v úterních volbách. „O zdravotnictví se hlasovalo a zdravotnictví vyhrálo,“ konstatovala. „Vyhráli jsme proto, že jsme se od počátku soustředili na lékařskou péči.“ 

Nancy Pelosiová
Zdroj: Mike Theiler/Reuters

Trump rovněž řekl, že se neobává vyšetřování týmu Roberta Muellera, který se věnuje vměšování Ruska do  prezidentských voleb před dvěma lety. „Nic nezjistili, nic nemají,“ prohlásil prezident s tím, že vyšetřování by mělo skončit, protože je „špatné pro tuto zemi“.  Uvedl rovněž, že by mohl vyhodit všechny členy vyšetřovacího týmu, ale „politicky si to nepřeje“. 

„Jste příšerný člověk,“ řekl Trump reportérovi CNN

Prezidenta rozčílil dotaz reportéra CNN Jima Acosty, proč označuje karavanu migrantů za invazi. „Podle mě to invaze je. Já nechci, aby sem přišli nelegálně. Ano, potřebujeme lidi, naše firmy potřebují lidi. Ale ti musí projít procesem,“ uvedl.

Následně reportéra označil za „příšerného člověka“ a řekl, že „stanice CNN by se měla stydět, že pro ni Acosta pracuje“.  Když se Acosta nechtěl vzdát mikrofonu, nazval jej prezident „neslušným“. 

Donald Trump během sporu s reportérem CNN Jimem Acostou
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Dalšímu reportérovi vzkázal, že na jeho otázky odpovídat nebude. A když se jeden z reportérů Acosty zastal, reagoval Trump slovy: „Upřímně, tebe taky zrovna nemusím.“

Na Twitteru označil Trump volby za „velké vítězství“

Trump se dosud vyjadřoval pouze na Twitteru, kde označil hlasování za „velké vítězství“. Napsal také, že mu k výsledku republikánů gratulovala řada lidí, a to i ze zahraničí.  

Volební den strávil Trump v Bílém domě mimo zraky veřejnosti ve společnosti svého politického týmu, rodiny a přátel. On i jeho manželka Melania využili možnosti předčasného hlasování a svůj hlas odevzdali v New Yorku již před několika týdny.

Republikáni dosud ovládali obě komory Kongresu. Nyní ztratili většinu ve Sněmovně reprezentantů, což Trumpovi zkomplikuje poslední dva roky jeho čtyřletého mandátu.