Ministr spravedlnosti USA Sessions podal rezignaci. Na výzvu Trumpa

Události: Demokraté se obávají, že odchod Sessionse ovlivní vyšetřování ruského vlivu (zdroj: ČT24)

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions na výzvu prezidenta Donalda Trumpa odstoupil z funkce. Do Bílého domu zaslal rezignační dopis, v němž píše, že rezignuje na žádost prezidenta. Trump mu za vykonanou práci poděkoval.  Demokraté se obávají, že krok může ohrozit vyšetřování kauzy ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Šéf Bílého domu Sessionse víc než rok opakovaně kritizoval, zejména za jeho pasivní roli ve vyšetřování údajného vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Sessions se kvůli možnému střetu zájmů zřekl dohledu nad prací zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňuje ruskou roli v amerických prezidentských volbách.

Jeff Sessions byl smutnou postavou Trumpovy administrativy, prezidentovy útoky byly až nedůstojné. Odvolat chtěl Trump Sessionse už před volbami, ale protože nového ministra schvaluje Senát a Trump se vysílil bojem o soudce Bretta Kavanaugha i volební kampaní, tak bylo jasné, že to přijde až po hlasování.
Daniel Anýž
reportér Aktuálně.cz

Sessions je totiž v kauze klíčovým svědkem. Loni při vyšetřování ruského vlivu na volby původně tvrdil, že se během volebního roku s žádným ruským činitelem nesetkal. Později připustil, že diskutoval s tehdejším ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Nesoulad v jeho výrocích vedl k tomu, že se nakonec rozhodl dalšího vyšetřování stranit.

Muellerovu práci tak řídí Sessionsův náměstek Rod Rosenstein. Po Sessionsově odchodu z funkce ale mohou vzniknout pochyby o tom, zda bude vyšetřování, které Trump označuje za hon na čarodějnice, ve stejné formě dál pokračovat. Sám Trump Rosensteina odvolat nemůže, ale může to udělat Sessionsův nástupce, kterého prezident chce v dohledné době jmenovat.

Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer už varoval Trumpa, že ohrozí-li Muellerovo vyšetřování ruského vlivu na volby, vyvolá to ústavní krizi. Načasování Sessionsova odchodu je podle Schumera velmi podezřelé, Sessionsův nástupce se do ruské kauzy nesmí vměšovat.

Donald Trump může mít pocit, že změnou ve vládě překryje propad republikánů ve sněmovně. Tam navíc neuspěli ani někteří umírnění republikáni, známí svou kritikou Trumpa, kteří představovali vnitrostranickou opozici. Mezi ně patřil i Jeff Sessions. Trump teď může mít pocit, že je správná doba si to s vnitřní opozicí vyřídit.
David Miřejovský
zpravodajka ČT v USA

Mueller před volbami mlčel

Není pochyb o tom, že byl Sessions vyhozen. Dosud byl zárukou toho, že Robert Mueller bude schopen své vyšetřování dokončit.
Igor Lukeš
profesor historie a mezinárodních vztahů Boston University, USA

Mueller během kampaně před úterními kongresovými volbami zachovával úzkostlivé mlčení, aby kampaň neovlivnil. Podle amerického tisku se ale jeho práce chýlí k závěru. Zda budou její výsledky alespoň částečně zveřejněny, se dosud neví. 

I kdyby se Trumpovi podařilo Muellerovo pátrání zastavit, kauza podle shodného názoru médií bude jinou formou stejně pokračovat. Ujmout se jí například mohou kongresové výbory, a to tím spíš, že od ledna budou dolní parlamentní komoru ovládat opoziční demokraté.

Igor Lukeš: Sessions byl zárukou toho, že vyšteřování ruského vměšování do voleb bude pokračovat (zdroj: ČT24)

Trump Sessionsovi za jeho práci poděkoval. „Děkujeme generálnímu prokurátorovi Jeffu Sessionsovi za jeho vykonanou práci a přejeme mu vše nejlepší. Jeho plnohodnotného nástupce nominuji později,“ napsal Trump na Twitteru.

Nástupce Sessionse ve funkci ministra spravedlnosti a generálního prokurátora oznámí Trump později. Dočasně má funkci vykonávat personální šéf ministerstva Matthew Whitaker. Jmenování budoucího ministra musí potvrdit Senát, v němž i po úterních volbách mají většinu republikáni. 

Horizont ČT24: Trump má šanci na další vítězství (zdroj: ČT24)
Demokraté už dopředu hlásili, že chtějí vyšetřovat Trumpovu administrativu. Zda on sám nebral finance od zahraničních vlád, zda soudce Kavanaugh nelhal při nominačním slyšení. S tím demokraté kandidovali: nejen že chtěli Trumpa zastavit, ale slíbili, že udělají pořádek v jeho okolí.
Daniel Anýž
reportér Aktuálně.cz

Podle reportéra Aktuálně.cz Daniela Anýže se diskutuje o odvolání i dalšího člena Trumpovy administrativy. Židle se prý kýve pod ministryní vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenovou. 

90’ ČT24: Rezignace ministra spravedlnosti USA (zdroj: ČT24)

„Nemám ministra spravedlnosti,“ vzkázal Trump Sessionsovi v září

Vystudovaný právník a alabamský senátor Sessions v minulosti zastával post alabamského ministra spravedlnosti. Je považován za jednoho z nejkonzervativnějších senátorů. Server Politico ho před dvěma lety označil za ikonu republikánského konzervativního hnutí Tea Party.

S Trumpem sdílel Sessions například názor na stavbu zdi na hranicích s Mexikem, aby se zabránilo migrantům v živelném vstupu do USA. Trump jej při ohlášení svého výběru označil za „právní mozek světové třídy“, který obdivují právní odborníci.

Přesto Trump Sessionse opakovaně kritizoval. Agentura Reuters upozornila, že útoky Trumpa na Sessionse byly velmi časté, dokonce nejčastější v moderních dějinách. Sessions byl přitom prvním senátorem, který podpořil Trumpa v prezidentských volbách.

Například letos v září Trump prohlásil, že ve své administrativě nemá ministra spravedlnosti. V srpnu zase Sessionsovi vytknul, že nemá nad ministerstvem kontrolu a že se ohýbá pod politickým tlakem, kterému nedokáže čelit.

Donald Trump a Jeff Sessions
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

K zastavení Muellerova vyšetřování vyzval Trump Sessionse naposledy letos v září, a to na Twitteru. Bílý dům později vysvětloval, že prezidentova výzva nepředstavovala příkaz. Prezident v souvislosti se Sessionsovou rolí ve vyšetřování opakovaně vyjadřoval lítost nad tím, že si Sessionse vybral do svého kabinetu.

Letos v září rovněž Trump ministra Sessionse pověřil tím, aby našel autora dopisu, který otiskl list The New York Times a ve kterém autor popsal neuspokojivou situaci v Bílém domě.