Rychlé sbližování Severu s Jihem. Koreje propojí poprvé od války železnice a silnice

Koreanistka Chamrová: Rychlá realizace projektů naráží na mezinárodní sankce (zdroj: ČT24)

Severní a Jižní Korea se dohodly, že zahájí práce na propojení železnic a silnic obou zemí. Výstavba by měla začít na přelomu listopadu a prosince. Delegace obou států se na tom shodly při rozhovorech v demilitarizovaném pásmu, kde jednaly o zlepšení vzájemných vztahů. Spojené státy mají z rychlého sblížování zemí obavy.

Soul a Pchjongjang uspořádají do dvou měsíců slavnostní obřad, kterým zahájí projekt opětovného spojení železnic a silnic obou zemí. Státy jsou od sebe odříznuty od korejské války z let 1950 až 1953. V roce 2007 nakrátko vlakové spojení obnovily, po zhoršení vztahů byla ale hranice znovu uzavřena.

„Projekt společné železnice byl v šuplíku už několik let, teď jen dochází k jeho implementaci. Rozdíl mezi infrastrukturou KLDR a Jižní Koreje je obrovský. Bude se navazovat na některé minulé projekty, které počítaly s vybudováním železnice do demilitarizované zóny. Systémy jsou odlišné, bude to běh na dlouhou trať,“ uvedla koreanistka, předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Chamrová. 

Součástí přípravných prací na opětovné propojení železnice má být podle agentury AP mimo jiné společné zhodnocení stavu severokorejské části trati. „Určitě se bude jednat o výstavbu, revitalizaci železnic, (severokorejská) síť není tak hustá, je tam celá řada technických překážek,“ podotkla Chamrová. „Asi se bude jednat o jednu pilotní cestu, která bude mít ambici projet Severní Koreu tak, aby do budoucna mohla spojovat i Čínu a Rusko a vznikla tak nová infrastruktura na severovýchodě Asie,“ míní koreanistka.

Společná olympiáda i hospodářská spolupráce

Jihokorejský ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon řekl, že obě země se rovněž dohodly uspořádat koncem října rozhovory o vyslání společných sportovních týmů na letní olympijské hry v roce 2020. Jednat budou také o plánu společně hostit letní olympiádu v roce 2032.

V listopadu KLDR a Jižní Korea uspořádají rozhovory o organizaci setkání členů rodin rozdělených korejskou válkou z 50. let prostřednictvím videokonference. V brzké době by se měli sejít i vojenští představitelé Severní a Jižní Koreje k jednání o snížení napětí na hranici a o předcházení krizím a náhodným střetům.

Prezidenti KLDR a Jižní Koreje se v září dohodli, že jejich země obnoví hospodářskou spolupráci, až to bude možné. Ekonomické spolupráci zatím brání sankce, jimiž mezinárodní společenství trestá KLDR za její raketové a jaderné zbrojní programy.

Severokorejský diktátor také slíbil podniknout další kroky k odstranění zbraní z Korejského poloostrova, včetně rozebrání zkušebního střediska raketových motorů a odpalovací rampy Sohe za účasti mezinárodních expertů.

Znepokojené Spojené státy jsou pro větší tlak na Pchjongjang

Spojené státy ale v poslední době vyjadřují obavy, že sbližování obou Korejí postupuje podstatně rychlejším tempem než jednání o ukončení severokorejských zbrojních programů. Jihokorejská vláda minulý týden ustoupila od svého předchozího návrhu na zrušení některých jednostranných sankcí, které uplatňuje vůči KLDR.

Americký prezident Donald Trump Jižní Koreu varoval, aby nepřijímala žádná taková opatření bez souhlasu Washingtonu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při své návštěvě Korejského poloostrova začátkem října vyjádřil nespokojenost s vojenskou dohodou mezi oběma Korejemi, na jejímž základě má být na společné hranici vytvořena nárazníková zóna, odstraněna řada pohraničních strážních stanovišť a odminovány části demilitarizovaného pásma.